10 Octombrie 2017Sursa: IPJ CARAS SEVERIN

Update - PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE BRACONAJ ARHEOLOGIC

În urma percheziţiilor efectuate astăzi, de poliţiştii din Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, sute de monede antice și medievale, statuete medievale și  din perioada Neolitică.

În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, au efectuat 14 percheziţii pe raza județelor Caraș-Severin, Bihor, Timiș și Arad, la persoane bănuite de  braconaj arheologic.

A fost vizată o grupare infracţională, ai cărei membri sunt bănuiţi că, din 2015, ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale.

În urma percheziţiilor au fost ridicate aproximativ 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cu posibilă proveniență din sit-uri arheologice (fragmente vase ceramice, obiecte de podoabă), peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din perioada Neolitică şi 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil sunt continuate de specialiști arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan.

La activităţi au participat și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bihor, Timiș și Arad.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat.

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii