10 Iunie 2021Sursa: IGPR

STAREA TEHNICĂ A VEHICULELOR, VERIFICATĂ ÎN TRAFIC

Polițiștii rutieri din Argeș, Buzău, Gorj, Mehedinți, Prahova și Vâlcea au acționat, în zilele de 8 și 9 iunie 2021, sub coordonarea Direcției Rutiere, în cele 6 județe, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor.

Obiectivele acțiunii au fost verificarea respectării legislației rutiere, verificarea legalității modului în care este efectuat transportul în regim de taxi, eliminarea activităților ilicite și prevenirea accidentelor rutiere cauzate de deficiențele tehnice.

Acțiunile au vizat autovehiculele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, autovehiculele cu capacitatea de transport mai mică sau egală cu 8+1 locuri și cele destinate transportului de persoane în regim de taxi.

La acțiune, au participat polițiști rutieri care, în colaborare cu specialiști din cadrul Regiei Autonome - Registrul Auto Român, au verificat 697 de autovehicule și au aplicat 655 de sancțiuni contravenționale.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 9 au fost aplicate pentru deficiențe ale sistemul de frânare, 14 pentru deficiențe ale mecanismului de direcție, 95 pentru deficiențe ale sistemului de rulare (anvelope), 145 pentru deficiențe ale instalațiilor de iluminare/semnalizare și 25 pentru aplicare folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, geamurile laterale ori lunetă.

De asemenea, 137 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru alte deficiențe tehnice, 19 pentru neefectuarea în termen a inspecției tehnice periodice, una pentru utilizarea luminilor de ceață în alte condiții decât pe timp de ceață, 199 pentru alte abateri de la normele rutiere și 11 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru deficienţe periculoase la sistemul de frânare au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 6 permise de conducere, iar, pentru deficienţe periculoase la mecanismul de direcţie, au fost reținute 12 permise de conducere. Pentru alte abateri, au fost reținute 13 permise de conducere.

Totodată, au fost retrase 196 de certificate de înmatriculare, dintre care 195 de certificate de înmatriculare au fost retrase vehiculelor înmatriculate în România și 1 certificat de înmatriculare era al unui autovehicul înmatriculat în alt stat.

Activitățile de control au fost efectuate în colaborare cu specialiști din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român.  

Exemple:

La data de 8 iunie a.c., polițiștii din Prahova au oprit o autoutilitară, condusă de un bărbat, iar, în urma controlului tehnic în trafic efectuat de inspectorul RAR, s-a constatat că autovehiculul prezintă deficiențe periculoase la sistemul de frânare și la sistemul de iluminare.

Conducătorul auto a fost sancționat contravenţional, cu amendă de 580 de lei, totodată fiindu-i reținute certificatul de înmatriculare și permisul de conducere, iar vehiculul a fost imobilizat.

*

La aceeași dată,  în județul Gorj, a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea un autoturism care emana noxe peste limita legală, iar pragurile acestuia prezentau coroziuni profunde. În cauză, conducătorul auto a fost sancționat cu amendă de 580 de lei, fiindu-i reținut și certificatul de înmatriculare.  

 

*                                                                                                                                                                                                                                

În aceeași zi, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, a fost oprită o autoutilitară, condusă de un bărbat. În urma controlului tehnic în trafic, efectuat de inspectorul RAR, au fost constatate deficienţe privind starea tehnică a vehiculului, defecțiuni ale sistemului de iluminare, precum și anvelope uzate peste limita admisă. Drept urmare, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a conducătorului auto, totodată fiindu-i reținut și certificatul de înmatriculare.

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii