26 Noiembrie 2014Sursa: IGPR

CERCETAȚI PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ ÎN DOMENIUL TAXIMETRIEI

Administratorii a două firme de taximetrie din Brașov sunt cercetați pentru crearea unui prejudiciu de circa 5.000.000 de lei prin evaziune fiscală. De asemenea, s-a constatat că aparatele de taxat de pe 159 de taximetre ar fi fost fraudate în mod constant pentru neînregistrarea încasărilor.

La data de 25 noiembrie a.c., peste 200 de polițiști ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov și ai I.P.J. Brașov, au efectuat șapte percheziţii la sediile a două firme din Barașov ce au ca obiect de activitate transportul în regim de taxi şi de închiriere auto.

În cauză ar fi fost săvârșite infracţiuni de evaziune fiscală în diferite forme de participaţie, dosarul penal aflându-se în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi acţiuni au fost verificate din punct de vedere metrologic 159 de autovehicule care efectuau servicii de taxi, stabilindu-se că, sub coordonarea persoanelor responsabile din cadrul firmei, şoferii de taxi ar fi fraudat în mod constant aparatele de taxat.

Activitatea ilicită se realiza prin folosirea unui buton de întrerupere a alimentării cu energie electrică a aparatului de taxat sau prin apăsarea în apropierea acestuia a unui quartz de brichetă ce emite un semnal electromagnetic care resetează şi şterge valoarea cursei înregistrate, astfel nefiind evidenţiate toate încasările.

În urma cercetărilor efectuate au rezultat indicii că toţi lucrătorii firmei ar fi fost angajaţi cu carte de muncă şi încadraţi cu salariul minim pe economie, însă, deşi semnau lunar statul de plată, nu ridicau niciun un ban ca salariu. Angajații ar fi fost determinaţi să realizeze încasări suplimentare nemarcate, pentru a-şi realiza veniturile proprii.

În urma administrării probatoriului în cauză s-a dispus reţinerea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală față patru persoane, un bărbat și două femei care administrau firmele de taxi, precum şi față de un bărbat care ar fi iniţiat şi gestionat sistemul de fraudare a aparatelor de taxat. În cursul zilei de astăzi acestea urmează să fie prezentate magistraților cu propunerea luării unor măsuri preventive.

Totodată, 159 de şoferi de taxi, angajaţi ai acestor societăţi, sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat este estimat la circa 5.000.000 de lei şi urmează a fi stabilit prin expertiză de inspectori antifraudă din cadrul Curţii de Apel Braşov.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul serviciilor județene anticorupție Brașov și Covasna, precum și al I.J.J. Braşov şi G.M.J. Braşov. De asemenea, s-a beneficiat de suportul de specialitate al S.R.I. și DIPI.

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii