30 Martie 2015Sursa: IGPR

ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA BRACONAJULUI PISCICOL

Peste 3.000 de kg. de peşte, 8 ambarcaţiuni, 242 de plase de pescuit şi alte ustensile folosite pentru pescuit au fost ridicate în vederea confiscării de poliţişti, în timpul unor acţiuni desfăşurate la nivel naţional, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. / Poliţiştii au constatat 198 de infracţiuni şi au aplicat peste 1.500 de sancţiuni contravenţionale.

În perioada 20 – 27 martie a.c., sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţişti din cadrul stucturilor de ordine publică, poliţiei transporturi, poliţiei rutiere şi Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” au desfăşurat peste 850 de acţiuni punctuale.

La activităţi au participat şi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Echipele de control au verificat 468 de societăţi comerciale care comercializează peşte şi produse din peşte, 113 amenajări piscicole, 126 de ambarcațiuni şi 3.361 de autoturisme.

Poliţiştii au constatat 198 de infracţiuni, dintre care 125 prevăzute şi pedepsite de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura şi 47 la regimul circulaţiei. În cadrul dosarelor penale întocmite sunt cercetate 147 de persoane, dintre care 115 au fost depistate în flagrant delict.

De asemenea, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.560 de  sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 570.749 de lei, dintre care 124 pentru abateri prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, 3.047 de kg. de peşte, dintre care 73 de kg. de sturion, 12,55 de kg. de icre, 177 de plase monofilament, în lungime de peste 9.000 de metri şi 65 de plase de pescuit cu fir textil, în lungime de aproximativ 1.484 de metri.

Poliţiştii au mai indisponibilizat 31 de setci, 3 prostovoale, 3 vintire, un năvod, un dispozitiv electric pentru pescuit, 8 ambarcaţiuni, 8 motoare de ambarcaţiuni, 5 rezervoare de ambarcaţiuni şi un autoturism, folosite în activitatea infracţională.

~* * * * ~

Exemple:

■ La data de 24 martie a.c., polițiștii din Alba au oprit pentru control o autoutilitară în care se aflau 3 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 28 de ani, din judeţul Vâlcea, bănuiţi că ar fi desfășurat activități de pescuit ilegal.

În urma controlului, în autoutilitară, poliţiştii au descoperit 1043,4 kg. de pește fitofag și crap, în valoare totală de aproximativ 22.500 de lei, precum şi o barcă pneumatică şi o plasă monofilament şi mai multe dispozitive pentru pescuit.

Din cercetări a reieşit că cei în cauză ar fi pescuit peştii, în mod ilegal, din lacurile unei societăți comerciale din judeţul Alba, cu puțin timp înainte de a fi opriţi de poliţişti.

Pe numele celor în cauză au fost întocmite dosare penale, iar peştele şi uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării.

~* * * * ~

■ Polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție „Delta Dunării” au depistat, la data de 21 martie a.c., doi bărbaţi, de 49 şi 47 de ani, ambii din municipiul Tulcea, după ce au ajuns la mal cu o ambarcațiune cu motor.

În urma controlului, poliţiştii au găsit în ambarcaţiune o baterie și un dispozitiv electric confecționat artizanal, precum şi 27,7 kg. de pește.

Aparatul electric, ambarcațiunea, motorul și rezervorul au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de pescuit electric și deținere a aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare/electrocutare.  

■ La data de 24 martie a.c., un bărbat, de 41 de ani, din Murighiol, județul Tulcea, a fost surprins de poliţiştii Serviciului de Poliție „Delta Dunării”, în timp ce deținea fără documente legale 560 de kg. de pește.

Peștele a fost ridicat în vederea confiscării şi a fost predat pentru valorificare/comercializare la o societate de profil.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui.

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii