12 August 2017Sursa: IGPR

COOPERARE ÎNTRE POLIŢIŞTII ROMÂNI ŞI PARTENERII DIN STATELE SCHENGEN

Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 652 de persoane, 75 de autovehicule, 49 de documente și 4 plăcuțe de înmatriculare, care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 4 – 11 august a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 420 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen). 

Poliţiştii români au pus în aplicare 19 mandate europene de arestare, au depistat 168 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 16 care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 43 de autovehicule, au fost ridicate 44 de documente ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare, precum și 3 plăcuțe de înmatriculare și un certificat de înmatriculare semnalate de statele membre.

Totodată, 232 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 34 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 15 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar alte 8 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

Partenerii din statele membre au identificat 32 de autovehicule, 5 documente și un certificat de înmatriculare căutate de autorităţile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Exemplu:

Un bărbat, cu dublă cetățenie, germană și cehă, de 39 de ani, pe numele căruia autoritățile judiciare germane au emis un mandat european de arestare, la data de 17 martie a.c., a fost depistat, la data de 8 august a.c., de polițiștii din cadrul Poliției Capitalei. 

Cel în cauză era căutat pentru comiterea, în perioada  2014 – 2016, a infracțiunilor de înșelăciune și abuz de încredere, fapte cu un prejudiciu de aproximativ 22.000 euro,  persoana fiind dată în urmărire internațională în Sistemul de Informații Schengen.

Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în prezent procedura de executare a mandatului european de arestare fiind în desfășurare. 

~ ²² ~

Informaţii de background:

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.

De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii. 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii