09 Iulie 2022Sursa: IGPR

CONDUCĂTORII DE BICICLETE ȘI TROTINETE ELECTRICE, ÎN ATENȚIA POLIȚIȘTILOR

Peste 1.000 de conducători de biciclete și trotinete electrice au fost sancționați de polițiști, în urma unei acțiuni derulate pe parcursul a 2 zile, în 18 județe și în Capitală.

 

 În perioada 30 iunie – 1 iulie a.c., polițiști de rutieră și ordine publică din Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Buzău, Dolj, Maramureș, Mureș, Neamț, Timiș, Brăila, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea și București au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere grave în care sunt implicați conducătorii de biciclete și trotinete electrice, aplicând 4.002 sancțiuni contravenționale.

 

3.826  de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dintre care 696 au fost pentru abaterile săvârșite de conducătorii de biciclete, 408 pentru abaterile săvârșite de conducătorii de trotinete și 2.722 pentru alte abateri.

 

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate și în perioada următoare.

 

Reguli de circulație, pentru aceste categori de participanți la trafic:

 

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

 

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

 

Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

 

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

 

Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

         

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii