18 Februarie 2018Sursa: IGPR

BULETINUL SIGURANȚEI RUTIERE

,,Buletinul siguranţei rutiere”, întocmit de Poliția Română, aduce, la cea de-a șasea ediție, o analiză a indicatorilor care reflectă specificul fenomenului rutier și fundamentează științific activitatea polițiștilor, în scopul creșterii siguranței rutiere.  Față de anul 2015, în 2016 numărul accidentelor rutiere grave a fost mai mic cu 13,5%.

Poliţia Română este una dintre cele mai importante instituții care acționează pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și salvarea de vieți.

Pentru înțelegerea într-o măsură detaliată a fenomenului rutier astfel încât deciziile din plan operativ să poată fi fundamentate științific, specialiștii Direcției Rutiere și ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române au întocmit ,,Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2016.”

Aflat la a șasea ediţie anuală,  lucrarea cuprinde, pe lângă examinarea contextelor intern şi internaţional,  o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului 2016,  una comparativă pentru intervalul 2012-2016  și un capitol  referitor la accidentele grave de circulație în rândul persoanelor vârstnice.

Noul număr al Buletinului siguranţei rutiere, radiografiind complexitatea fenomenului rutier, aduce necesarul de informaţii pentru proiectarea acţiunilor educative, preventive şi de control în domeniu.

Una dintre concluziile relevante este că, față de anul 2015, în 2016 numărul accidentelor rutiere grave a fost mai mic cu 13,5%.

Parcul de autovehicule din România este cu 26,6% mai mare în anul 2016, comparativ cu anul 2011, iar peste două treimi dintre autoturismele înregistrate în România au peste 10 ani vechime.

Aproximativ 90% din rețeaua națională este la standardul de drumuri cu o singură bandă pe sens, ceea ce are impact atât asupra timpului de călătorie, cât şi asupra siguranţei în trafic.

Indisciplina pietonilor (traversare neregulamentară a drumului, prezenţa pietonilor pe partea carosabilă sau alte abateri ale pietonilor) și viteza (neregulamentară sau neadaptată la condiţiile de drum) au fost, în ultimii 5 ani, cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulaţie, conducând la producerea a aproximativ 41% dintre acestea.

 

Pe drumurile naţionale şi judeţene cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităţilor, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor rutiere.

În ceea ce privește accidentele rutiere produse din cauza conducerii sub influența alcoolului, acestea au scăzut, în 2016, față de 2012, cu 28%. De asemenea, și numărul accidentelor de circulație produse ca urmare a neacordării de prioritate a vehiculelor a scăzut cu 21%, iar numărul celor produse din cauza neasigurării la schimbarea direcției de mers a înregistrat o scădere de 20%.

https://we.tl/YLM95J8a4j

 

 

 

 

 

 

Fişiere ataşate

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii