27 Noiembrie 2017Sursa: IGPR

ACȚIUNI PENTRU PROTEJAREA FONDULUI PISCICOL

Aproape 2 tone de pește pescuit ilegal au fost confiscate de polițiști, în urma acțiunilor organizate pentru protejarea fondului piscicol, în ultimele două săptămâni.  De asemenea, au fost întocmite peste 40 de dosare penale pentru infracțiuni la regimul piscicol.

Polițiștii structurilor de ordine publică, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au continuat acțiunile pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

Astfel, în perioada 17 - 23 noiembrie a.c., polițiștii au efectuat 300 de controale, verificând 338 de societăți comerciale, amenajări piscicole/asociații de profil, piețe, târguri și alte obiective.

Polițiștii au avut în vedere verificarea legalității transportului de peşte și al produselor din pește, provenienţa, depozitarea şi valorificarea acestuia.  

În urma activităților, polițiștii au întocmit 42 de dosare penale pentru infracțiuni la regimul piscicol, fiind cercetate 29 de persoane. Au confiscat două tone de pește proaspăt, 147 de plase de pescuit tip setci monofilament, 30 de plase de pescuit tip setci din fir textil, două autovehicule și șase ambarcațiuni, precum și trei de motoare ambarcațiuni.

De asemenea, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 657 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 250.000 de lei.

Exemple:

În urma unei percheziții efectuate la locuința unui bărbat, de 35 de ani, din județul  Tulcea, au fost descoperite 28 de unelte de pescuit tip setci monofilament (interzise) și 3 setci tip avă, fără mărci, un binoclu militar, lanternă, pompă de aer pneumatică și 2 rame din lemn de 1,70 m, toate aflate într-o ambarcațiune gonflabilă. Aceste bunuri ar fi fost folosite frecvent la braconaj piscicol. Cel în cauză este acum cercetat pentru săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul piscicol. Toate bunurile au fost confiscate.

¤¤¤

La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii din Năvodari au depistat în flagrant delict, pe Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari, trei bărbați, în timp ce pescuiau, dintr-o ambarcațiune, cu trei plase de pescuit monofilament, în care s-au prins pești din specia caras. Peștii au fost redaţi în mediu natural.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru infracțiunile de pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, producerea, importul, deținerea, comercializarea sau folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial și producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasa de tip monofilament.

Plasele monofilament, ambarcațiunea pneumatică și ramele, toate în valoare de 2.250 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

¤¤¤

În aceeași zi, în cadrul unui dosar penal de braconaj piscicol, polițiștii din cadrul S.R.P.T. Galați au efectuat 12 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost constatate 10 infracțiuni de pescuit ilegal, au fost ridicate 33 de unelte de pescuit, în lungime totală de 1.300 metri și cu o valoare de 11.000 de lei, precum și 3 motoare de ambarcațiune fără acte de proveniență. De asemenea, au fost puse în executare 8 mandate de aducere.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii