13 Mai 2022Sursa: IGPR

ACȚIUNEA ,,Alcohol & Drugs” 2022

În perioada 4 – 10 mai 2022, polițiștii rutieri au desfășurat acțiunea ,,Alcohol & Drugs”, în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2022 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a unor substanțe psihoactive.

 

Astfel, polițiști rutieri și de ordine publică au desfășurat acțiuni în teren, în cadrul cărora au fost testați 68.893 de conducători de autovehicule, dintre care 1.508 au fost depistați în timp ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice, iar 85 sub influența substanțelor psihoactive.

 

Totodată, în 5 cazuri, au fost depistate diferite cantități de substanțe psihoactive, au fost descoperite 2 bunuri furate, a fost identificată o persoană dată în urmărire și au fost constatate 94 de infracțiuni de altă natură.

 

De asemenea, în cadrul acțiunii ,,Alcohol&Drugs” a fost inclusă operațiunea ,,Alcohol&Drugs Marathon”, care s-a desfășurat în perioada de 7 – 8 mai 2022.

 

În cadrul acestei acțiuni, desfășurate pe parcursul a 24 de ore, polițiștii au testat 28.675 de conducători de autovehicule cu aparatele etilotest/etilometru/drugtest, dintre care 762 au fost depistați în timp ce se aflau sub influența băuturilor alcoolice, iar alți 31 sub influența substanțelor psihoactive.

 

În primele 4 luni ale anului 2022, comparativ cu situația înregistrată în perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 4% numărul accidentelor rutiere grave și cu 5% numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere

 

Exemple:

 

1. La data de 8 mai 2022, un bărbat, de 23 ani, a condus autoturismul în municipiul Brașov, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv cannabis (THC-5).

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

 

2. La data de 7 mai 2022,  un bărbat, de 35 ani, a condus pe str. Poiana Soarelui din Poiana Brașov, autoturismul, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv cocaină.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana aflată sub influența substanțelor psihoactive.

 

3. La data de 6 mai 2022, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Buzău au depistat, pe DN2 E85, în localitatea Limpeziș, un bărbat, de 22 ani, în timp ce conducea un autoturism.

 

În urma verificării autoturismului, polițiștii au descoperit, pe bancheta din spate, o cutie din material plastic, în interiorul căreia se afla o substanță vegetală (inflorescentă) verde, cu aspect de cannabis, cântărind aproximativ 3,5 grame, precum și un grinder cu urme de materie și un cântar cu urme de materie.

 

Bunurile au fost ridicate, în vederea confiscării, urmând să fie predate polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău.

 

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru cannabis (THC-5).

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana aflată sub influența substanțelor psihoactive.

 

4. La data de 5 mai 2022, a fost depistat un bărbat conducând un autoturism, în municipiul Călărași, fără a deține permis de conducere, pentru nicio categorie de vehicule.

 

În urma verificărilor, s-a stabilit că acesta ar fi luat cheile vehiculului fără acordul proprietarului.

 

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv pentru cannabis (THC-5).

 

În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana aflată sub influența substanțelor psihoactive și furtul în scop de folosință.

 

Față de conducătorul auto, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

 

5. La data de 5 mai 2022, a fost depistat un bărbat, în timp ce conducea un autoturism, în municipiul Călărași. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

 

6. La data de 7 mai 2022, polițiștii Serviciului Rutier Neamț, în timp ce acționau pe DN 17B, în localitatea Săvinești, au oprit pentru control un autoturism.

 

În urma controlului, a fost stabilită identitatea conducătorului auto, iar, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,23 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infacțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

 

 

 

Galerie foto

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Contact - Relaţii cu publicul / petiții

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii