03 Ianuarie 2023Sursa: IGPR

TRECEREA ÎN NOUL AN, ÎN SIGURANȚĂ

Poliția Română a acționat în perioada Anului Nou, astfel încât nu au fost înregistrate incidente majore în ceea ce privește ordinea și siguranța publică a comunităților.

În perioada 30 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, polițiștii au intervenit la peste 11.500 de evenimente, dintre care aproximativ 10.000 au fost sesizate prin 112.

Poliția Română a fost sesizată cu privire la săvârșirea a peste 3.200 de infracțiuni, dintre care aproximativ 1.400 contra persoanei și aproape 1.000 contra patrimoniului.

În urma activităților de investigare, au fost prinse în flagrant delict 553 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni.

Totodată, au fost depistate 49 de persoane urmărite, dintre care 46 la nivel național și 3 la nivel internațional.

De asemenea, au fost aplicate peste 15.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.700.000 de lei, fiind retrase 443 de certificate de înmatriculare și reținute 1.570 de permise de conducere, dintre care 30 pentru constatări de conducere sub influența drogurilor și 269 pentru constatări pe conducere sub influența alcoolului. O acțiune pentru prevenirea accidentelor rutiere a fost desfășurată ieri, la întoarcerea din minivacanță. Polițiștii de la autostrăzi au depistat 45 de șoferi care i-au pus în pericol pe ceilalți participanți la trafic, prin viteza excesivă cu care conduceau.

În perioada trecerii în noul an, polițiștii au desfășurat acțiuni operative de amploare, în cadrul cărora au efectuat peste 50 de percheziții – aceste activități se desfășoară continuu, nu au vacanță sau zile libere, iar acest aspect a fost prezentat în spațiul public și se remarcă în ceea ce privește investigarea criminalității. Astfel, activitățile de acest fel sunt derulate și în cursul acestei zile, aspect comunicat public.

Suntem angrenați în tot ce însemnă combaterea criminalității grave, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, fie că vorbim de fapte cu violență, trafic de persoane, trafic de droguri, furturi sau contrabandă.

De menționat sunt și rezultatele obținute în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii”, fiind indisponibilizate peste 153 de tone de articole pirotehnice, în cadrul a peste 1.000 de dosare penale întocmite.

În urma acțiunilor din teren, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 50% față de anul 2021, numărul persoanelor decedate în astfel de evenimente a scăzut cu 7%, iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 52%. De asemenea, față de anul 2020, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 52%, numărul persoanelor decedate în astfel de evenimente a scăzut cu 31%, iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 50%.

În această perioadă, numărul infracțiunilor comise cu violență a rămas la același nivel ca în anul precedent și a scăzut față de aceeași perioadă a anului 2020.

Poliția Română va acționa în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunității şi, totodată, este pregătită să intervină atunci când situaţia o impune.

Suntem pregătiți și am luat măsuri, pe toate liniile de acțiune din competența instituției, pentru ca oamenii să se bucure în liniște și siguranță de sărbătorile care urmează, Sfântul Ioan Botezătorul și Crăciunul pe rit vechi.

Pe această cale, recomandăm cetățenilor să își planifice din timp călătoriile, să se asigure că autoturismul este echipat corespunzător și să conducă prudent.

Dacă sunteți martorul sau victima unei fapte antisociale, ne puteți sesiza prin apel de urgență 112.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii