12 Noiembrie 2022Sursa: IGPR

ATENȚIE LA ÎNȘELĂCIUNILE ÎN CADRUL TRANZACȚIILOR DE CRIPTOMONEDE

Poliția Română atrage atenția asupra înșelăciunilor privind tranzacționarea de criptomonede. Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe rețele de socializare) și li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obține câștiguri importante, printr-o investiție minimă, în tranzacționarea de criptomonede.

 

S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relații romantice online sunt convinse de către să investească în criptomonede).

 

Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacționare criptomonede controlate de societăți comerciale cu sedii în paradisuri fiscale.

 

Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicații de control de la distanță, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic.

 

Ulterior, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăți sau direct de pe crypto exchange-uri și le transmit în portofele electronice controlate de autori.

 

Bănuiții creează victimelor impresia realizării unor câștiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam și solicită investirea de noi sume.

 

În momentul în care victima dorește să retragă „câștigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri.

 

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înșelate și prin această modalitate.

 

Până în prezent, la nivel național, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care persoanele vătămate au suferit prejudicii prin modul de operare descris mai sus.

 

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română vă recomandă:

 

Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

 

Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.

 

Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.

 

Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

 

Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

 

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii