01 Iulie 2022

ACȚIUNEA ,,RAIL ACTION DAY ACTIVE SHIELD”

În perioada 29–30 iunie 2022, s-a desfășurat operațiune RAILPOL - Rail Action Day Active Shield, derulată simultan, la nivel european, sub egida RAILPOL, care a vizat siguranța în sistemul transporturilor feroviare.


În perioada 29–30 iunie 2022, s-a desfășurat operațiune RAILPOL - Rail Action Day Active Shield, derulată simultan, la nivel european, sub egida RAILPOL, care a vizat siguranța în sistemul transporturilor feroviare.

 

În cadrul acțiunii, au fost angrenați polițiști de la transporturi, care au efectuat verificări în 291 de stații feroviare și 497 de trenuri de persoane, precum și la case de bagaje. Pe durata derulării acţiunii, polițiștii au legitimat 1414 persoane.

 

În urma neregulilor, au fost aplicate 265 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 66.635 de lei şi au fost constatate 7 infracţiuni.

 

 

* * *

 

Organizaţia profesională a poliţiilor europene din domeniul transporturilor feroviare RAILPOL organizează periodic acțiuni la care participă statele membre UE care, în baza planurilor proprii de acțiune, urmăresc asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată, zonele adiacente și pe trenurile de călători care circulă pe magistralele de cale ferată și liniile adiacente.

 

Exemple:

 

1.  La data de 30 iunie 2022, poliţiştii Serviciului Judeţean de Poliție Transporturi Argeş au fost sesizaţi telefonic despre faptul că un bărbat proferează injurii și ameninţări cu acte de violenţă asupra angajaţilor CFR.

 

În urma deplasării la faţa locului, a fost depistat un bărbat, de 31 ani, care ar fi spart un geam de la clădirea unei staţii feroviare și ar fi vandalizat mai multe coşuri de gunoi aflate pe peronul staţiei.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de tulburare a ordinii si liniştii publice şi distrugere.

 

 

2. Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Mehedinţi au depistat într-un tren, care circula pe ruta Bucureşti Nord - Timişoara Nord, două persoane de naţionalitate marocană.

 

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoanele nu poseda niciun document de şedere pe teritoriul României, existând suspiciunea că au intrat ilegal în ţară.

 

Cei doi au fost predaţi polițiștilor Serviciului Teritorial al Politiei de Frontieră Mehedinţi, pentru continuarea cercetărilor.