INFORMAŢII
privind formularele tipizate aferente activităţii
Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase
Cetățenii români, rezidenții statelor membre sau străinii cu domiciliul, reședința sau, după caz, locul de rezidență în România, vor depune cererea însoţită de documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018, la structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial cu privire la domiciliul sau rezidenţa solicitantului (Serviciul/ Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti).
În vederea procurării şi scoaterii de pe teritoriul României a armelor letale şi a muniţiilor de către rezidenţii statelor membre sau străinii care nu au domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, vor depune cererea şi documentele prevăzute la art. 70 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018, la structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă cu privire la adresa unde își desfăşoară activitatea armurierul sau intermediarul de la care se procură arma sau muniţia.
În baza autorizaţiei de procurare, armurierul sau intermediarul transferă sau, după caz, exportă armele la domiciliul cumpărătorului, în condiţiile Capitolului VI, Secțiunea a 2-a referitoare la efectuarea operaţiunilor de transfer şi import de către armurieri şi intermediari.
Termenul de valabilitate a autorizației este de 90 de zile.
Se depune la structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial cu privire la domiciliul sau rezidenţa solicitantului (Serviciul/ Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti), însoţită de documentele prevăzute la art. 36 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile în regim normal – cuantum taxă 100 lei sau în termen de 10 zile – cuantum taxă 300 lei.
Cererea de prelungire a valabilității permisului/lor de armă se depune şi se soluţionează de către structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial cu privire la domiciliul sau rezidenţa solicitantului (Serviciul/ Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti), însoţită de documentele prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) – f) şi, după caz, lit. g) și h) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Pe lângă documentele prevăzute la art. 40 alin. (1), instructorii în poligonul de tragere au obligația să depună o adeverinţă eliberată de persoana juridică deţinătoare a poligonului de tragere autorizat, care să ateste faptul că a desfăşurat efectiv activităţi de instruire, îndrumare şi supraveghere a tragerilor efectuate.
Cererea se depune înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă.
Cererea se depune şi se soluţionează de către structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial cu privire la domiciliul sau rezidenţa solicitantului (Serviciul/ Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti) şi este necesar a fi însoţită de documentele prevăzute la art. 52 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
În termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii, organele de poliţie competente eliberează paşaportul european pentru arme de foc, în care se înscriu exclusiv armele letale pentru care titularul are drept de deţinere sau de port şi folosire.
În scopul autorizării pentru deţinerea, portul şi folosirea armelor letale/neletale supuse autorizării, persoanele juridice vor depune cererea şi documentele prevăzute la art. 95 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018 la structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă cu privire la sediul social sau punctul de lucru pentru care se solicită autorizarea.
Persoanele juridice care pot solicita autorizarea sunt persoanele juridice de drept public, cele de drept privat şi muzeele care pot procura şi deţine arme de colecţie.
Cererea și documentele prevăzute la art. 61 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018, se depune de către cetăţenii străini, personal sau prin mandatar şi se soluţionează de către structura arme, explozivi şi substanţe periculoase, în raza căreia va fi stabilită reşedinţa persoanei solicitante, în termen de 30 de zile (excepție fac persoanele care introduc temporar armele pentru vânătoare sau tir).
Structura competentă pentru primirea şi soluţionarea cererii este Serviciul/Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, competent teritorial cu privire la locul de domiciliu/reședință al solicitantului. Persoana care solicită eliberarea/prelungirea atestatului de instructor în poligonul de tragere trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile prevăzute de art. 30 alin. (1), respectiv art. 35 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Deţinătorii armelor letale pot solicita structurii arme, explozivi şi substanţe periculoase, eliberarea autorizaţiei de procurare a unei noi arme în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (3), respectiv alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018, în funcție de destinația armei.
Deţinătorii armelor neletale pot solicita structurii arme, explozivi şi substanţe periculoase, eliberarea autorizaţiei de procurare a unei noi arme în condiţiile prevăzute la art. 73 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Titularii dreptului de deţinere, respectiv port şi folosire a armelor al căror permis de armă/pașaport european pentru arme de foc a fost furat/pierdut/distrus pot solicita eliberarea unui nou document după publicarea evenimentului în Monitorul Oficial al României.
Titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire care deţin înscrise în permisele de armă tip A şi tip B arme care fac parte din categoria D din anexa la Lege, pot solicita structurii arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă teritorial, eliberarea certificatului de deţinător şi a înscrierii în acesta a armelor.
În termen de 10 zile de la data înstrăinării armei letale/neletale titularul va solicita radierea armei înstrăinate din permis la structura teritorială arme, explozivi şi substanţe periculoase, competentă cu privire la domiciliul/reşedinţa solicitantului.
Acordul prealabil pentru transferul armelor și al munițiilor se depune în 2 exemplare și se adresează:
Termenul de soluţionare a cererii este de 10 zile iar baza legală este prevăzută de art. 162, respectiv art. 167 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
În vederea obţinerii autorizaţiei de transfer fără acord prealabil a armelor letale sau neletale supuse autorizării, precum şi a pieselor şi componente esenţiale ale acestora, către un armurier sau intermediar dintr-un stat membru al Uniunii Europene, în care aceste transferuri nu sunt condiţionate de acordarea unei autorizări prealabile, armurierii sau intermediarii de pe teritoriul României, depun formularul, în două exemplare, la organul de poliţie competent sau la Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Termenul de soluţionare a cererii este de 10 zile lucrătoare iar baza legală este prevăzută la art. 173 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Permisul de transfer al armelor și munițiilor se depune în 2 exemplare și se adresează:
Termenul de soluţionare a cererii este de 10 zile iar baza legală este prevăzută de art. 164, respectiv art. 166 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Societăţile comerciale care doresc să includă în obiectul de activitate oricare dintre operaţiunile cu arme şi muniţii, trebuie să solicite în prealabil, cu ocazia constituirii sau, după caz, a modificării ori extinderii obiectului de activitate, avizul structurii arme, explozivi și substanțe periculoase din cadrul Inspectoratului Județean de Poliţie sau, după caz, al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București competente teritorial cu privire la sediul/punctul de lucru al solicitantului. Pe baza avizului obţinut, persoana juridică se poate constitui în armurier prin parcurgerea procedurilor legale privind înfiinţarea societăţilor comerciale sau, după caz, a celor privind extinderea sau modificarea obiectului de activitate.
Persoanele juridice constituite ca armurieri pot desfăşura operaţiuni cu arme şi muniţii numai după obţinerea autorizaţiei sau, după caz, după completarea corespunzătoare a acesteia, care se efectuează la cerere de către structura de poliţie în a cărui rază de competenţă teritorială se află sediul sau punctul de lucru unde urmează să se desfăşoare operaţiunile. Pentru obţinerea autorizaţiei sau, după caz, pentru completarea acesteia, armurierul trebuie să depună o cerere în care se precizează categoria de operaţiuni pe care urmează să le deruleze, însoţită de documentele prevăzute la art. 143 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, aprobate prin H.G. nr. 11/2018.
Operaţiunile comerciale de import cu arme, piese şi muniţii destinate uzului civil se pot efectua numai după obţinerea autorizației de import a armelor și munițiilor, care se depune în 2 exemplare, după cum urmează:
Modelul de cerere este destinat atât persoanelor fizice cât și celor juridice care doresc să solicite structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase prestarea unui serviciu pentru care nu a fost creată un model de cerere dedicat.
În vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, persoanele fizice vor depune certificatul medical, în original şi în copie, eliberat de o unitate sanitară, publică sau privată, autorizată.
Conform art. 12 lit. a (au intervenit orice fel de schimbări care necesită modificarea unor mențiuni corespunzătoare din conținutul documentului), din Legea 295/2004 privind regimul armelor si munițiilor, titularul autorizației de procurare a armelor sau, după caz, al permisului de armă este obligat să anunțe organul de poliție competent teritorial, în termen de 10 zile de la data când au intervenit modificări.
Schimbarea domiciliului sau după caz a reședinței, atrage după sine modificarea locului de păstrare a armelor.
Înscrierea în permisul de armă a adresei se efectuează numai în baza documentului de identificare care trebuie să conțină adresa pe care solicitantul dorește să o înscrie în permisul de armă.
Pentru primirea copiei actului de identitate, a documentelor în format electonic cu semnatură electronică calificată sau avansată, precum și a dovezii achitării sancțiunilor contravenționale (atunci când agentul constatator face parte din structura a.e.s.p.) se folosește adresa de e-mail oug41.2016.arme@politiaromana.ro