Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale este unitatea centrală a Poliției Române care gestionează activitatea cunoscută sub conceptul de intervenții și acțiuni speciale, activitate complexă prin natura amenințărilor la care este expusă.

Constituirea SIAS în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a reprezentat capacitatea de adaptare instituțională la nevoile de securitate ale societății. Stabilirea unor standarde profesionale definite de statul de drept și implicit respectarea drepturilor omului au creat premisele compatibilizării cu unități de elită ale polițiilor statelor membre ale Uniunii Europene.

Vocația europeană a Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale a fost consacrată în aprilie 2007 când unitatea a devenit membru cu drepturi egale a grupului  ”Atlas”, grup apărut ca reacție a structurilor Uniunii Europene la valul de atentate teroriste declanșat în 11 septembrie 2001 și a exacerbării infracțiunilor comise cu violență în spațiul european. Acest grup reunește 41 de formațiuni de intervenție ale polițiilor statelor membre ale Uniunii Europene.

Galerie foto