Misiunea Uniunii Europene din Kosovo sub rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 1244/1999 – EULEX
 

Pentru stabilizarea situaţiei conflictuale şi a evenimentelor dramatice care au apărut în procesul scindării fostului spaţiu iugoslav, a fost adoptată Rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU prin care, a fost instituită, la 10 iunie 1999, misiunea internaţională de menţinerea păcii din Kosovo (UNMIK). Această misiune de mare complexitate, a fost concepută să includă şi o componentă de poliţie civilă.

România a fost printre primele ţări care a răspuns apelului ONU de a trimite poliţişti în provincia Kosovo, participând cu efective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor încă din 10 august 1999. Dacă la început poliţia internaţională, avea ca principală sarcină preluarea tuturor atribuţiunilor specifice unei asemenea instituţii care acţionează într-un stat de drept, în decursul celor 10 ani de existenţă şi funcţionare, atribuţiile sale s-au nuanţat şi au cunoscut transformări.

Astfel, direcţiile de acţiune ale comunităţii internaţionale s-au îndreptat spre înfiinţarea Serviciul de Poliţie din Kosovo – KPS şi în instruirea şi pregătirea personalului acestuia în vederea preluării sarcinilor de menţinere a ordinii publice. După modelul folosit în Bosnia şi Herţegovina, Uniunea Europeană a preluat coordonarea eforturilor internaţionale din Kosovo aflat sub rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 1244/1999. Tranziţia către o nouă misiune a Uniunii Europene a fost asigurată prin înfiinţarea, în luna ianuarie 2007, a EUPT (Misiunea UE de Planificare), la care Poliţia Română a participat încă de la început.

Operaţionalizarea EULEX, proces complementar cu reducerea UNMIK, a fost realizată în luna decembrie a anului 2008 prin transferul personalului internaţional sub autoritatea misiunii Uniunii Europene. În vederea respectării angajamentelor internaţionale şi din considerente legate de strategia naţională de securitate din regiune, România şi-a asumat participarea la misiunea EULEX cu un număr de 60 de poliţişti şi 120 jandarmi.

Situaţia din teatrul de operaţii este una delicată, datorită tensiunilor dintre populaţia sârbă şi cea albaneză, a declaraţiei unilaterale de independenţă precum şi a poziţionării Kosovo sub Rezoluţia ONU 1244/1999 pe ruta balcanică a drogurilor.

Poliţiştii români prezenţi în teatrul de operaţii ajută la îndeplinirea mandatului EULEX, fiind angrenaţi în proiectele misiunii, activitatea lor profesională fiind recunoscută şi apreciată în numeroase rânduri pe plan internaţional.

Galerie foto