EUMM Georgia este o misiune neînarmată de monitorizare constituită pe data de 15 septembrie 2008. Peste 200 de monitori au fost trimişi de statele UE în vederea stabilizării situaţiei din teatrul de operaţii după conflictul din august 2008, aceştia desfăşurându-şi activitatea în baza Acordului în şase puncte semnat de Federaţia Rusă şi Georgia. Misiunea a fost operaţionalizată începând cu data de 1 octombrie 2008 când s-a început monitorizarea retragerii forţelor armate ruse din Osetia de Sud şi Abhazia..

Monitorii EUMM desfăşoară patrule, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, de-a lungul liniilor de demarcare cu cele două autoproclamate „state independente”. Misiunea depune eforturi în vederea observării situaţiei din teatrul de operaţii, raportarea incidentelor şi îmbunătăţirea situaţiei de securitate.

Mandatul misiunii a fost prelungit în repetate rânduri, EUMM având competenta pe întregul teritoriu al Georgiei aşa cum este recunoscut acesta de comunitatea internaţională. Până în prezent, autoproclamatele autorităţi ale Abhaziei şi Osetiei de Sud au refuzat accesul EUMM pe teritoriile pe care le controlează.

În urma discuţiilor de la Geneva din februarie 2009, sunt organizate întâlniri regulate între părţi în vederea rezolvării incidentelor şi prevenirii apariţiei altor evenimente. Procesul este unul permanent, şi se numeşte Mecanismul de Prevenire şi Răspuns al Incidentelor şi este dublat de o linie telefonică specială pentru situaţii de urgenţă..

România este unul dintre cele 26 state ale Uniunii Europene care a răspuns apelului de participare la aceasta misiune, asumându-şi menţinerea în teatrul de operaţii a unui număr de 20 de monitori. MAI participa cu 8 ofiţeri la misiunea EUMM Georgia.

Galerie foto