La data de 30 august 1999 în urma unui referendum organizat la nivelul Timorului de Est, populaţia locală a decis asupra proclamării independenţei faţă de Indonezia. Rezultatul referendumului a fost urmat de intervenţiile elementelor pro-indoneziene care au degenerat în ciocniri violente şi revolte.

Ordinea a fost restabilită prin intermediul misiunii internaţionale INTERFET unde forţele militare australiene au reuşit împingerea elementelor rebele dincolo de graniţă. Intervenţia străină şi presiunile exercitate de comunitatea internaţională au determinat retragerea suportului pe care Indonezia l-a acordat trupelor rebele din Timorul de Est. Misiunea INTERFET a fost înlocuită de o serie de misiuni ale ONU, cea din urmă, UNMIT, fiind şi cea în cadrul căreia activează şi poliţiştii români începând cu decembrie 2006.

Mandatul misiunii UNMIT presupune:

  • Susţinerea Guvernului şi a instituţiilor statului pentru consolidarea stabilităţii şi facilitarea dialogului politic;
  • Susţinerea organizării de alegeri democratice;
  • Asigurarea unui suport poliţiei naţionale pentru asumarea şi îndeplinirea de către aceasta a rolului din domeniul sectorului securităţii publice;
  • Îmbunătăţirea capacităţii instituţionale privind monitorizarea, promovarea şi respectarea drepturilor omului;
  • Cooperarea şi coordonarea cu agenţiile ONU şi cu alţi parteneri internaţionali în vederea optimizării modalităţii de folosire a fondurilor acordate pentru reconstrucţia post-conflict;

Situaţia operativă în zona de misiune este tensionată, îmbrăcând forme variate de manifestare cum ar fi incidentele cu violenţă, distrugeri şi incendieri. Specificul acestei misiuni este dat de distanţa foarte mare de casă, de condiţiile climaterice deosebite precum şi de cultura şi de civilizaţia din Timorul de Est.

Conform angajamentelor internaţionale, Poliţia Română participă la misiunea UNMIT cu un contingent format din 10 poliţişti.

Galerie foto