Participarea Poliţiei Române la misiunea ONU din Haiti - MINUSTAH, a debutat la data de 27 septembrie 2004 când un contingent de 4 ofiţeri români au început turul de serviciu. În prezent, numărul poliţiştilor români a crescut, existând angajamente pentru trimiterea în teatrul de operaţii a unui număr de 25 de poliţişti.

Profund zbuciumat de conflictele interne, Haiti este o zonă unde inundaţiile sunt frecvente şi produc foarte multe victime. Modificările climatice însoţite de modul în care omul a modelat relieful au avut ca rezultat evenimente de răsunet internaţional precum incidentul de la începutul anului 2009 când clădirea unei şcoli s-a prăbuşit în timpul orelor de curs cu consecinţe catastrofale.

Situaţia cea mai gravă a fost cauzată de cutremurul de pământ din Haiti din luna ianuarie a anului 2010, catastrofă naturală care a cauzat sute de mii de victime în rândul localnicilor dar şi al forţelor internaţionale însărcinate cu stabilizarea regiunii. În acest climat de profundă nesiguranţă, poliţiştii români au sarcina de a acorda sprijin şi consiliere poliţiei locale în domeniul restabilirii ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea criminalităţii şi formarea unei conştiinţe profesionale în cadrul poliţiei locale bazată pe respectul drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Ofiţerii români sunt implicaţi activ în crearea şi pregătirea Poliţiei Naţionale Haitiene, instituţie de bază în existenţa oricărui stat independent şi democratic.

În afara îndatoririlor de serviciu, poliţiştii români se implică activ şi în operaţiuni caritabile, de întrajutorare a celor care au nevoie.

Galerie foto