19 Martie 2015Sursa: IGPR

SIMPOZION INTERNAŢIONAL PE TEMA TRAFICULUI ILICIT DE BUNURI CULTURALE

Un poliţist român a participat la Simpozionul Internaţional de la Lyon, Franţa, cu tema Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi”.

În intervalul 11-13 martie a.c., la sediul Secretariatului General al INTERPOL, din Lyon, Franţa a avut loc  cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional cu tema Traficul ilicit şi furtul de opere de artă, bunuri culturale mobile şi antichităţi.

La simpozion au fost prezenţi ofiţeri delegaţi din peste 50 de ţări, respectiv 5 continente, reprezentanţi ai unor organisme internaţionale implicate în combaterea  şi monitorizarea traficului de bunuri culturale: ONU, UNESCO, UNDOC, ICOMOS, ICOM, ale ONG-urilor ARGOS, Art Loss Register, precum şi reprezentanţi ai unor case de licitaţii şi ai Asociaţiilor Naţionale ale Anticarilor.

Din partea Poliţiei Române a participat un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, ofiţer specialist în protejarea Patrimoniului Cultural Naţional.

În cadrul lucrărilor simpozionului, poliţistul român a prezentat o sinteză a experienţei structurilor judiciare româneşti în dosarul “Aurul dacilor”, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. 

Au fost prezentate premisele care au favorizat braconarea şi sustragerea de artefacte arheologice din siturile protejate de lege, căile pe care s-a dezvoltat traficul ilicit al acestora, actorii acestui fenomen, reacţia forţelor judiciare, strategiile şi metodele de investigare, colaborarea cu structurile implicate în recuperarea bunurilor dar şi a informaţiilor legate de aceste bunuri ce aparţin Patrimoniului Cultural Naţional.

De asemenea, au fost prezentate  rezultatele obţinute şi perspectivele legate de stoparea acestui fenomen şi recuperarea bunurilor aflate în urmărire naţională şi internaţională.

Pentru participarea ofiţerului la simpozion, s-a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Collegium XXI din Bucureşti, în virtutea Protocolului de colaborare cu Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii