12 Februarie 2017Sursa: IGPR

POLIŢIŞTI ROMÂNI, ÎN MISIUNI INTERNAŢIONALE

Poliția Română a fost invitată să participe, an de an, la misiuni de suport operativ ori misiuni internaţionale organizate sub egida organizaţiilor pentru securitate mondială. Anul trecut, 188 de polițiști au participat la 67 de misiuni de suport operativ, în 13 state UE partenere, iar 20 de polițiști au acționat în 10 misiuni de menținere a păcii.

Poliția Română participă la misiuni de sprijin operativ cu caracter temporar, la solicitarea statelor partenere, precum şi în zonele în care se înregistrează un flux semnificativ al turiştilor români.

Astfel, 188 de poliţişti au participat la 67 de misiuni de suport operativ sau de ordine publică, în 13 state europene: Marea Britanie, Franţa, Italia, Norvegia, Elveţia, Bulgaria, Ungaria, Finlanda, Spania, Polonia, Croația, Slovenia și Germania.

Feedback-ul constant pozitiv obţinut din partea partenerilor europeni, unde Poliţia Română a desfăşurat misiuni de sprijin operativ, reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse şi a generat în permanență solicitări de sprijin suplimentare.

Totodată, în anul 2016, Poliţia Română a participat la 10 misiuni de menţinere a păcii pe 4 continente, cu 20 de poliţişti. Sfera misiunilor internaţionale în care sunt dislocaţi poliţiști români este una foarte variată, aceștia fiind constant remarcaţi pentru profesionalismul de care dau dovadă şi pentru contribuţia semnificativă pe care o aduc la îndeplinirea misiunilor.

La sfârșitul anului trecut, 59 de polițiști se aflau dislocați în 10 teatre de operații sub comandă multinațională.

În 2016, Poliția Română a desfășurat 934 de activităţi de relaţii internaţionale, în cooperare cu poliţiile naţionale din peste 50 de ţări și cu 22 de organizaţii internaţionale de aplicare a legii, acestea fiind OIPC Interpol, Agentii și Instituții UE -Europol, Eurojust, OLAF, Frontex, Cepol, NATO, Railpol, Aquapol, Tispol, Airpol, SELEC, ATLAS, OSCE, UNOC, OCEMN, SEPCA, PCC SEE, ONU, Consiliul Europei, ICMPD și ENFSI.

Poliția Română a participat la nivelul Consiliului UE, Comisiei Europene sau a Președinției Consiliului UE, în peste 80 de reuniuni ale celor mai importante grupuri de lucru (Consilii JAI, COREPER, COSI, CATS, LEWP, GENVAL, PROAPP, RAILPOL, AQUAPOL, AIRPOL, ATLAS etc.).

În ceea ce privește cooperarea cu agențiile UE, au fost desfășurate 109 de acțiuni sub egida EUROPOL, 109 – EMPACT, 64 – CEPOL, 48 -  EUROJUST, 3 – TAIEX, una TWINNING, 5 – OLAF, 3 – EuNAT, 11 - Comitetului privind Armele de Foc.

De asemenea, în vederea actualizării cadrului legal de cooperare poliţienească internaţională şi pentru dezvoltarea unor instrumente de cooperare, Poliţia Română a participat la activități de cooperare bilatereală cu 16 țări (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Georgia, Italia, Moldova, Norvegia, Olanda, Spania, Ucraina, Ungaria, Australia, Israel și Japonia).

Totodată, în cursul anului 2016, s-au desfăşurat 16 reuniuni sub egida Convenţiei de Cooperare Poliţienească pentru Europa de Sud-Est, Convenţiei a cărei preşedinţie în exerciţiu a fost preluată de România, începând cu 1 ianuarie 2017.

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii