10 Februarie 2018Sursa: IGPR

INSTITUTUL NAȚIONAL DE CRIMINALISTICĂ AL POLIȚIEI ROMÂNE, LA BILANȚ

Specialiștii criminaliști din cadrul Poliției Române au efectuat, anul trecut, aproape 200.000 de deplasări în teren (cercetări la fața locului, participări la percheziții, reconstituiri, experimente judiciare) și au realizat aproape 16.000 de expertize și constatări criminalistice.

 

Institutul Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este structura care se ocupă cu cercetarea la faţa locului, examinarea probelor în laborator, efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor criminalistice, precum şi cercetarea ştiinţifică.

 

Un segment important al activităților criminalistice este activitatea de identificare și fixare a mijloacelor de probă, în anul 2017, la nivel național, fiind efectuate 196.732 de deplasări în teren.

 

Dintre acestea, 111.861 au fost cercetări la faţa locului, de la care au rămas în evidenţă pentru valorificare 674.566 de urme.  Restul de 89.918 au fost deplasări la alte activități (percheziții, infracțiuni de corupție și conexe acestora, reconstituiri, experimente judiciare, recunoașteri din grup etc.), de la care au fost ridicate și rămase în evidență 321.535 de urme.

 

În baza acestora, au fost identificate 24.505 persoane care au participat la săvârşirea a 15.290 de fapte.

 

De asemenea, în laboratoarele criminalistice ale Poliției Române au fost efectuate 15.983 de expertize și constatări criminalistice, fiind supuse examinării 360.747 de probe.

 

 

Poliţia Română, prin Institutul Naţional de Criminalistică, este punctul naţional de contact pentru schimbul automat de date genetice şi dactiloscopice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 

Astfel, prin Sistemul AFIS (baza de date națională de identificare dactiloscopică), în anul 2017, au fost examinate 78.401 fișe dactiloscopice și 50.885 de urme papilare și  reexaminate alte 77.396 de urme, fiind identificate 6.992 de persoane implicate în comiterea a 6.445 de fapte.

 

Din punct de vedere al schimbului automat de date genetice, Sistemul Național de Date Genetice Judiciare stochează în prezent 45.830 de profile genetice (prelevate de la persoane condamnate, persoane suspecte, persoane dispărute, cadavre şi persoane dispărute, precum şi urme de la faţa locului rămase neatribuite).

 

Astfel, în anul 2017, au fost realizate 1.082  de identificări de persoane, prin schimbul de date prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională. În prezent, se efectuează schimbul automat de date dactiloscopice și genetice cu 19 state membre ale Uniunii Europene, operaţionale pe acest domeniu.

 

 

Totodată, la sediul Institutului Naţional de Criminalistică au fost organizate stagii de instruire și de perfecționare, la care au participat reprezentanți din cadrul structurilor de specialitate din Turcia, care au beneficiat de experiența experților români în domeniul balisticii judiciare.

 

Începând cu 1 septembrie 2016, a fost operaționalizat noul Sistem Național de Identificare Biometrică (NBIS), un proiect conceput de un grup de experți criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și specialiști din cadrul Direcției de Comunicații și Tehnologia Informației a Poliției Române.

 

Sistemul răspunde cerințelor de interes judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente etc.), necesare  examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale etc..

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii