05 Decembrie 2017Sursa: IGPR

Diagrama adevărului

Comisarul șef Gabriela Marinoaica a absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj apoi Facultatea de Drept la Universitatea din București.

Este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, asumat în responsabilitățile  și misiunile pe care și le duce pînă la capăt.  Deține una dintre cele mai bune rate de acuratețe din țară, ne-a spus șeful dânsei într-o declarație.

Ce arată aparatul e lege, diagramele constituind adevărul oricărei cercetări.

Are o problemă cu cei care afirmă apriori că suspectul este autorul. De cele mai multe ori testarea se solicită încă din fazele incipiente ale cercetării penale pentru a elimina persoane care se aflau în locuri și momente nepotrivite. Au fost cauze în care am testat chiar și 30 de persoane până am ajuns la adevăratul făptuitor.

"În primul rând lucrez cu o echipă de profesioniști"

Mi-a relatat un caz soluționat cu ajutorul testării poligraf. În noaptea de revelion, doi tineri, unul dintre ei minor, au plecat din Câmpulung până la Cabana Voina, cu un taxi. Ajunși la destinație, nu s-au înțeles la bani cu taximetristul și l-au înjunghiat.

Au încercat, apoi, să scape de mașină. După ce au pus cadavrul în portbagaj, unul dintre ei a urcat la volan și a condus până într-o zonă mai puțin populată cu gândul de a incendia autoturismul. Au derapat pe zăpadă și au încercat să împingă mașina înapoi pe drum. Doi tineri au oprit autoturismul și s-au oferit să-i ajute, nebănuind nimic despre faptele comise.

Pompierii, anunțați prin 112, au fost cei care au găsit mașina arzând cu victima în portbagaj. Imediat, în zonă, au fost instituite filtre rutiere. Criminaliștii ajunși la fața locului au căutat probe care i-ar fi putut conduce către autori.

În urma mediatizării cazului, au apărut și martorii, cei care i-au ajutat pe autori să reintre pe carosabil. Din declarațiile acestora a reieșit că era vorba de doi tineri, însă nu au reținut multe detalii sau semnalmente, pentru că era întuneric și se grăbeau. De aici munca polițiștilor s-a canalizat spre folosirea mijloacelor specifice pentru depistarea autorilor în mediile pe care le-ar putea frecventa.

Astfel, la un moment dat, într-un bar doi tineri s-au lăudat că polițiștii n-au niciun indiciu despre autori., acest fapt aducându-i la testarea poligraf, unde minorul a recunoscut că el fusese autorul înjunghierii și că împreună cu celălalt tânăr a incendiat autoturismul.

“Am observat o aplatizare emoțională a minorilor care transferă violența jocurilor din mediul virtual în viața reală. Majoritatea descarcă problemele și frustrările într-o explozie de brutalitate. Tocmai de aceea, testarea poligraf a suspectului este oportună abia după câteva zile de la producerea faptei. Atunci când depășește șocul adrenalinic, se activează conștiința și se instalează sentimentul de vinovăție” – a conchis doamna psiholog.

Notorietatea profesională a polițistei criminalist a făcut ca la IPJ Argeș să fie testate persoane în cauze grave din județele Bihor, Satu-Mare, Vâlcea, Olt și Dolj.

Divulgând din secretele profesiei doamna psiholog spune că abordarea subiecților presupune un joc de-a șoarecele și pisica și că în final propria lor conștiință este cea care îi dă de gol, dacă au comis acea faptă.

„Majoritatea celor testați se așteaptă să găsească în laborator un bărbat mare și dur. Faptul că sunt femeie mă ajută uneori pentru că suspecții devin mai relaxați, înlăturând acel scut de protecție cu care vin, devenind mai vulnerabili”.

Contestată încă, și poate nu cea mai importantă probă într-un caz, testarea poligraf s-a dovedit a fi cheia soluționării unor dosare importante în care tot mai multe instanțe de judecată o solicită.

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii