dosare celebre

 

 

RICHARD RAMIREZ - „VANATORUL NOCTURN“

 

 

 

Tribunalul Suprem din California este pe cale să decidă în privința apelului formulat împotriva sentinței prin care faimosul Richard Ramirez, alias "The Night Stalker" ("Vânătorul nocturn"), a fost condamnat la pedeapsa cu moartea. Noii săi avocați sunt de părere că foștii apărători au conceput greșit tactica defensivă și au dovedit multă neglijență, dezinteres și superficialitate. Richard Ramirez a primit pedeapsa capitală, fiindcă, între anii 1984-1985, a ucis, la Los Angeles, 13 persoane. Când i s-a citit sentința, inculpatul a rămas, oarecum, impasibil, declarând: "Moartea nu mă înspăimântă." Dacă, inițial, a luat verdictul în glumă, acum când i se apropie „ceasul“, și, practic, este ca și intrat în "coridorul executaților" se pare că perspectiva injecției letale îi dă frisoane.

 

Și-a făcut un idol din Jack Spintecătorul

 

Inițial, Richard Ramirez le-a declarat ziariștilor că ar dori să fie recunoscut drept cel mai teribil asasin în serie din istorie. Cu toat㠄aureola întunecat㓠pe care și-a creat-o prin cruzime și adeziunea la satanism, el a rămas, în final, cu gustul amar că nu l-a putut uzurpa pe idolul său "de-o viață", Jack Spintecătorul. Prin ritmul infernal cu care a ucis, poate fi considerat, însă, un fel de recordman de „top negru“. În doar 14 luni, el a asasinat 13 persoane, înscriindu-și la activ alte opt tentative de omor și șase violuri. În privința victimelor, acestea au fost de ambe sexe și de toate vârstele. Totuși, obiectul predilect al obsesiilor sale sadico - erotice erau femeile. Ramirez pătrundea prudent în case, noaptea, speculând faptul că locatarii lăsau ușa de la intrare neîncuiată sau vreo fereastră deschisă. Dacă găsea pe cineva în casă, îl executa imediat prin împușcare. Pe „portativul“ relaționării cu victimele - femei existau, totuși, deosebiri de tonalitate și de nuanță. Pe unele doar le ucidea, pe altele le și viola înainte de a le proiecta brusc în moarte, iar cele cu mai mult noroc erau doar agresate sexual. Alteori, „vânătorul nocturn“ acționa în plină stradă, atacând femei pe care le repera în mașini cu portiera deschisă. Scopul pare să fi fost, mai mereu, jaful. Foarte placid și comod din fire, Ramirez trăia din vânzarea obiectelor pe care le fura de la victime. Să nu uităm, totuși, un lucru: "vânătorul nocturn" a comis crimele în plină isterie satanică nord-americană. Mutilări macabre și pentagrame inversate apăreau, pe atunci, frecvent în scenariile examinate de anchetatori. Pus sub lupă criminologică, Ramirez poate fi considerat un serial killer atipic. Hispanic și catolic, era înnebunit dup㠄hard rock“ și se îmbrăca mereu în negru.

 

Un „mentor paranoic“ și multă cocaină

 

Ramirez s-a născut, în februarie 1960, în El Paso (Texas). În realitate, se numea Ricardo Leyva și era cel de-al șaptelea fiu al unui cuplu de mexicani, Julian și Mercedes. Tatăl său a declarat în instanță că Richard a fost "un băiat bun", dar a suferit mari "tulburări de comportament", după ce a fumat prea multă marijuana. Alte „voci“ cred că ceea ce l-a transformat radical a fost reîntoarcerea din Vietnam a vărului său, Mike. Acesta petrecea zile-n șir povestindu-i lui Ramirez (pe atunci adolescent) cum tăia în bucăți victimele. Pentru a proba cele spuse, i-a arătat, chiar, fotografii făcute „pe viu“. Această "beretă vede" avea imortalizate violuri de femei, mutilări și alte orori. Rememorarea vărsărilor de sânge îi făcea o deosebită plăcere. Mai mult, Mike i-a explicat lui Ramirez: "Când ucid mă simt Dumnezeu." Cei doi veri petreceau mult timp împreună, fumând, într-o veselie, marijuana. Într-o zi când soția lui Mike a făcut imprudența de a-i cere "bărbatului ei" să-și găsească o slujbă, acesta nu a ezitat nici o secundă. A pus brusc mâna pe un pistol rămas din "etapa Vietnam" și a împușcat-o, chiar în fața lui Richard. Cu un așa „mentor“, este de înțeles de ce tânărul (și așa "tulburat"!) a luat-o razna de tot. La 17 ani, polițiștii l-au arestat pentru posesie de marijuana și a petrecut câtva timp, într-o școală de corecție. Puțin după aceea, Ramirez a plecat în California. Acolo, regimul său nutrițional s-a bazat, mai ales, pe hamburgeri, coca - cola și multe prăjituri. Așa se face că au început să-i putrezească dinții. Gura agresorului emana un miros îngrozitor, motiv pentru care unele victime ale violurilor au leșinat. La Los Angeles, "Vânătorul nocturn" a început să prizeze un drog mai tare: cocaina. Tot aici, de la mici ciupeli, a trecut rapid la furturi de mașini. Polițiștii l-au reținut de mai multe ori, iar, în 1983, l-au condamnat, pentru furtul unui autoturism. De aici până la seria de tâlhării, violuri și asasinate n-a fost decât un pas. În iunie 1985, anchetatorii din Los Angeles și - au dat seama că se confruntau cu un serial - killer foarte periculos. Criminalul folosea, de regulă, un pistol calibru 22 mm. Supraviețuitorii îl descriau astfel: hispanic, brunet, înalt, frumos, arogant și disprețuitor. La începutul lunii august 1985, polițiștii au creionat un prim portret - robot al "Vânătorului nocturn". Din păcate, acesta a fost inexact. Așa se face că Ramirez a continuat să hălăduiască în libertate și să ucidă. Iată câteva dintre datele fatidice pentru victime...

...La 28 iunie 1984, el a atacat-o și violat-o pe bătrâna Janine Vincow, 79 de ani. La finele puseului erotic, i-a spintecat victimei gâtul cu un cuțit, după exemplul de tristă faimă oferit de idolul său, Jack Spintecătorul. La 27 martie 1985, el i-a tras un glonte-n cap lui Vincent Zazarra, de 64 de ani, și a ucis-o, tot cu pistolul, pe soția sa, Maxine, căreia, în prealabil, i-a scos ochii. La 30 mai 1985, a violat-o pe Carol Kyle, de 41 de ani, în fața ochilor îngroziți ai băiețelului ei, de 11 ani. A venit apoi acea zi de 1 iunie 1985, când Ramirez i-a zdrobit capul cu un ciocan bătrânei Mabel Dell, de 83 de ani, și a torturat-o pe sora ei invalidă, Florence Long, de 80 de ani. Deși grăbit, nu a omis s㠄orneze“ pereții casei cu pentagrame și cruci inversate. Paty Elain Higgins și Mary Louise Cannon, 75 de ani, au avut același destin teribil: serial killerul le-a spintecat gâtul. La 20 iulie 1985, "vânătorul nocturn" l-a ucis prin împușcare pe Maxson Kmeydny și pe soția sa Leila, ambii de 29 de ani. A urmat, apoi, ritualul tăierii în bucăți a celor două cadavre. Alte trei victime au fost: Chainarong Khovanat, 32 de ani, soția sa Somkid și băiețelul lor de opt ani. Întrucât, la Los Angeles, polițiștii erau pe cale să-l captureze, a fugit la San Francisco. Aici, l-a ucis pe Peter Pan, 66 de ani, iar pe soția sa, Barbara, a adus-o în starea de „invalidă pe viață“. Și de această dată, serial-killer-ul a decorat scena crimei cu obișnuitele simboluri sataniste: pentagrame și cruci inversate.

 

Fuga

 

Ziua de 24 august 1985 a marcat, în localitatea Mision Viejo, sfârșitul deloc apoteotic al carierei criminale a lui Richard Ramirez. A fost "stația terminus" a unui drum "pavat cu intenții diabolice" și cu multe cadavre. Undeva, între Los Angeles și San Diego, Ramirez l-a împușcat pe William Carus și a violat-o pe logodnica sa, Renata Gunter. Femeia a vomat din pricina mirosului respingător emanat de gura agresorului. Când au sosit polițiștii, ea le-a declarat că l-a văzut pe ucigaș, fugind cu o "Toyota" portocalie. Un "băiat de cartier", care l-a observat cum dădea târcoale casei lui Carus, și-a notat, într-un carnețel, numărul de înmatriculare al "Toyotei". În legătură cu această mașină, polițiștii au stabilit că a fost furată din Los Angeles, apoi, abandonată. Când au examinat-o mai atent, polițiștii au găsit, înăuntru, o amprentă a autorului pe care l-au identificat rapid. În ziua următoare, fotografia sa figura pe prima pagină a tuturor ziarelor. La 31 august 1985, serial - killerul care nu citise presa a intrat să cumpere alune și coca - cola dintr - un magazin situat pe Town Avenue. Acolo, tocmai "debarcase" din autobuzul sosit din Phoenix - Arizona, unde fusese să cumpere cocaină. Odată ajuns în dreptul casei de marcaj și-a văzut chipul pe prima pagină a unui ziar și a fugit speriat. Nu s-a oprit decât atunci când a ajuns într-un cartier hispanic din Los Angeles. Acolo, a încercat să fure "Mustangul" lui Faustino Pinon, de 56 de ani. Acesta, însă, l-a înșfăcat pe asasin de gât, deși acesta l-a avertizat: "Păzea! Sunt înarmat!". În cele din urmă, Ramirez a reușit să scape și să se "lipească" de "Fordul" Angelinei de la Torre căreia i-a strigat, în castiliană: "Te voi ucide!" Brusc, însă, a apărut, ca din pământ, soțul ei împreună cu frații Julio și Jorge Burgoin. Cei trei i-au administrat lui Ramirez o bătaie "soră cu moartea". În plus, Jaime l-a recunoscut pe "vânătorul nocturn", iar tatăl său a sunat la poliție. Când agenții au sosit la fața locului, temutul serial killer s-a preschimbat brusc într-un "iepure fricos", rugându-i: "Salvați-mă, vă rog, din mâna acestor bestii!". Curând, sediul poliției a fost asaltat de sute de oameni revoltați care voiau să-l linșeze. Așa se face că oamenii legii au fost puși în situația de a lua măsuri de pază cu totul speciale. Iată și alte detalii care particularizează modul de operare al "Vânătorului nocturn": acesta mânca, mai mereu, în casa victimelor, lângă cadavre, fura bani, bijuterii sau alte bunuri și lăsa, la fața locului, anumite lucruri de uz personal. De obicei ieșea la pradă, cu căștile la urechi, ascultând muzica.

 

„Lucifer este cu mine“

 

"Îmi place sângele" - i-a mărturisit Ramirez șerifului și unui tovarăș de celulă. În octombrie 1985, el s-a prezentat în fața judecătorului și ziariștilor cu o pentagramă inversată în palmă strigând: "Hail!". Tot atunci, a declarat sfidător: "Nu cred nici în ipocrizia, nici în dogmele morale ale societății civilizate. Îmi ajunge să privesc în această încăpere ca să vă văd așa cum sunteți: lași, mincinoși, asasini, hoți. Toți sunteți niște viermi ipocriți și mă îmbolnăviți!" sau: "Sunt mult peste experiențele voastre. Plutesc deasupra binelui și răului." Ramirez a insistat, întotdeauna, asupra motivației satanice a faptelor sale, afirmând că a fost "mandatat" de către diavol să facă "o muncă murdară". În ianuarie 1989 îmbrăcat la costum și cravată și etalând dinți noi, a compărut în fața juriului, pentru crimele săvârșite în Los Angeles. O mulțimne de admiratoare îndrăgostite, îmbrăcate în negru, îl așteptau la ușa judecătoriei. Fetele se întrecea în a-i lăuda frumusețea, iar unele îi clamau patetic inocența. Între acestea s-a numărat și Doreen Lioy. Tânăra l-a văzut pe serial - killer, la Tv, iar, în 1996, s-a căsătorit cu el, după ce l-a vizitat, de mai multe ori, la închisoare. De altfel, nu a fost singura fascinată de acest demon. După arestare, polițiștii au descoperit că Ramirez avusese vreo 12 logodnice. În ceea ce o privește pe Doreen Lioy, ea a declarat „în cunoștință de cauză“: "Richard este un bărbat minunat!". Condamnat la pedeapsa capitală, Ramirez se află, acum, în "coridorul morții", la închisoarea San Quentin. În ciuda intoleranței autorităților din Los Angeles, el speră ca sentința să-i fie comutată. Pe de altă parte se încurajează singur: "Voi fi răzbunat! Lucifer este cu mine."

 

Pagina realizată de Antoaneta Darie