Home Hartă site Date de contact English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dumneavoastră sesizați, noi vă răspundem...

 
Directia Politiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, aduce la cunostinta tuturor conducatorilor de autovehicule si tramvaie, obligativitatea ca acestea sa aiba in dotare truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu, omologate, atunci cand sunt conduse pe drumurile publice.

Aceasta obligativitate nu este o prevedere noua pentru conducatorii de autovehicule, intrucat ea dateaza din vechea legislatie rutiera, respectiv din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195 din 12. dec. 2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 958/28.dec.2002, si se regaseste in continutul art.115, alin.(1).

 

Triunghiurile reflectorizante – acest tip de produs poate fi comercializat legal daca dispune de comunicare de omologare internationala acordata de oricare dintre autoritatile administrative din tarile semnatare ale Acodului de la Geneva din 1958.

 

Un triunghi reflectorizant omologat international poate fi recunoscut dupa marca de omologare, reprezentata de litera E si codul tarii care a acordat omologarea incadrate intr-un cerc, precum si o serie de identificare.

 

Trusele medicale – sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sanatatii nr.623/1999.

Conform art.2 din O.M.S. nr.623/1999, punerea pe piata a trusei sanitare auto se autorizeaza pentru fiecare furnizor in parte.

 

Stingatoarele – sunt reglementate de Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilor.

Conform art.50 din Legea nr.307/2006, punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor.

 

De asemenea, informam conducatorii auto ca in conformitate cu art. 35, alin. (6), din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002 – republicata, obligativitatea de a purta VESTA REFLECTORIZANTA o au conducatorii autovehiculelor a caror masa maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone, atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

 

Directia Politiei Rutiere este deschisa dialogului si asteapta sugestii din partea tuturor prticipantilor la traficul rutier, privind legislatia rutiera in vigoare.

 

 
Organizarea, planificarea si executarea atributiilor ce revin politiei rutiere, se efectueza in baza normelor interne aprobate de Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul General al Politiei Romane.

 

Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac conform art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002 republicata de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale acestora.

 

Modul de actiune in trafic se supune normelor atribuite prin Conceptia de Atitudine si Actiune a politistului rutier si Codul Deontologic al lucratorului Ministrului Administratiei si Internelor.

In sensul dispozitiilor legale in vigoare, POLITISTUL RUTIER este ofiterul sau agentul de politie specializat in domeniul circulatiei pe drumurile publice, care poarta uniforma si accesorii distincte, specifice politiei rutiere.

Politistul nu are plan de constatari.

Activitatea politistului rutier se desfasoara in mod planificat, potrivit planului de activitate zilnic si a variantelor de patrulare stabilite, ceea ce elimina caracterul aleator al acesteia.

 

Reamintim conducatorilor auto ca in conformitate cu art. 35, alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr. 195/2002-republicata, in exercitarea atribuțiilor care îi revin, polițistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum și identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflați în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârșirea unei fapte de natură contravențională sau penală.

Nerespectare acestei prevederi atrage dupa sine sanctionarea contraventionala si retinerea permisului de conducere pe o perioada de 90 de zile, eliberandu-se dovada fara drept de valabilitate, conform art. 102, alin(3), pct.d.

 

 
Aparatura radar

 

Aparatura video de depistare a vitezei de circulatie a autovehiculelor si de supraveghere a traficului rutier este autorizata sa functioneze pe diferite tipuri de autovehicule, inscriptionate si neinscriptionate apartinand Ministerului Administratiei si Internelor.

Actioneaza atat static cat si in miscare, poate fi folosita in constatarea si a altor genuri de abateri ( depasire neregulamentara, opriri, stationari, neacordare de prioritate la pietoni, circulatia la culoarea rosie a semaforului electric, etc).

Aceasta este verificata metrologic, periodic in termenul de valabilitate.

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

 

As dori si eu o informatie de la dvs:

In urma schimbarii numelui de familie si a domiciliului (ca urmare a casatoriei), care este procedura de schimbare a permisului de conducere? Ce acte/taxe sunt necesare si eventualele taxe unde se achita?

Mentionez ca mi-am schimbat cartea de identitate cu noile date.

 

Va multumesc,

 

Răspuns:

E-mai-lul dvs., a fost transmis spre competenta solutionare Dirctiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, (drpciv@mai.gov.ro ).

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Conform art.38, alin(3) din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului Romaniei nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice aveti dreptul sa conduceti si vehicule din aceasta categorie (Tr).

 

Cu stima,

 

Răspuns:

Conform dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 450/29.11. 2006, ofiterii si agentii de politie din structurile de ordine publica ale Politiei Romane pot desfasura activitati pe linie de circulatie, acestia sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne dinstinctive.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Conform art. 2 din o.u.g 195/2002, art.177/(1) din regulamentul de aplicare a ordonantei, cu respect va rog sa-mi comunicati daca agentul de politie din cadrul serviciului 'politie rurala' are atributii in domeniul constatarii contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale privind circulatia pe drumurile publice.

 

 

Răspuns:

Conform dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 450/29.11. 2006, ofiterii si agentii de politie din structurile de ordine publica ale Politiei Romane pot desfasura activitati pe linie de circulatie, acestia sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne dinstinctive.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

 

Circula fel de fel de stiri : unele precum ca trebuie, altele precum ca nu trebuie vesta reflectorizanta in dotarea autoturismelor. In noul cod rutier stiu ca este necesara atunci cand se repara autovehicule mai mari de 3.5 tone pe partea carosabila. Unii spun ca trebuie conform normelor UE. Va rog sa-mi spuneti si mie care e de fapt realitatea: - e obligatorie sau nu pentru autoturisme ?

 

Va multumesc

 

Răspuns:

Va aducem la cunostinta ca in conformitate cu art.35, alin.6, din Ordonanta de urgenta a Guvernului Romaniei privind circulatia pe drumurile publice nr.195/2002 republicata, obligativitatea de a avea vesta reflectorizanta o au conducatorii autovehiculelor a caror masa maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

 

De curand am aflat de aceasta adresa de email, la care se pot face propuneri pentru fluidizarea traficului in Bucuresti. Am atasat acestui mail o poza cu o zona incercuita. Este vorba despre intersectia Bd. Aviatorilor cu sos. Pipera. In acel loc, pentru cei care vin pe Bd. Aviatorilor si vor sa faca dreapta pe sos. Pipera ar fi util un semnal verde intermitent. Cand este rosu, se sta destul la acel semafor, chiar daca nu ar incurca cu nimic traficul daca s-ar face dreapta cand cei ce merg inainte au rosu. Mentionez ca trecerea de pietoni din acea zona este foarte putin circulata.

 

Răspuns:

Buna ziua,

Sesizarea dvs. a fost transmisa spre competenta solutionare Brigazii de Politie Rutiera a capitalei. Pe viitor problemele de circulatie care doriti sa le expuneti si sun pe raza municipiului Bucuresti, le puteti transmite la urmatoarea adresa de e-mail: bpr@b.politiaromana.ro.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Buna ziua.

Rugamintea mea este, ca acum dupa ce ati introdus minunata legislatie, si mai mult de 80% dintre noi o respectam, sa aveti si dumneavoastra bunavointa sa ne repsectati pe noi, cei ce incercam sa fim corecti. Mai exact va dau un exemplu: zilnic trec pe bulevardul Ion Mihalache, locuind pe Turda. Si de fiecare data astept ca marea majoritate la semafoarele de la intersectia cu Banu Manta, atat dinspre Victoriei cat si din celalalt sens. Cu toate aste de doua saptamani de cand ati introdus noul cod rutier nu este nici un agent sa il aplice in aceste intersectii.

Suntem satui noi sa stam si sa respectam si altora sa nu le pese. As propune sa organizati echipe de mai multi agenti care sa stea cateva zile intr-o anumita zona , si tot asa din zona in zona, pana cand nesimtitii se mai raresc. Tot aud la radio de radare si radare, deci agenti sunt doar ca norma de radare. Dati-le norma de permise ale celor care depasesc coloana si blocheaza intersectiile si vom fi si noi mai incantati de munca dumnevoastra
si garantat si rezultatele vor fi mai vizibile in trafic. Si asa am simti si noi ca ceea ce facem, si anume sa respectam legea, nu este doar ca nesimtitii sa se deplaseze mai usor, ci este normalitate si respect.

 

Va multumesc si va doresc Sarbatori Fericite !

 

Răspuns:

Sesizarea dvs. a fost trimisa spre competenta solutionare Brigazii de Poltie Rutiera a capitalei, va rugam ca problemele pe care vreti sa le expuneti de pe raza municipiului Bucuresti si sunt pe linie de circulatie sa le transmiteti la adresa de e-mail  bpr@b.politiaromana.ro.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

As avea nevoie de o lamurire legata de obtinerea permisului auto pentru categoria B.

Ieri am sustinut examenul la sala si am fost declarata admisa, din pacate la proba practica am fost delarata respinsa.

In presa se vehiculeaza stiri precum ca incepand cu 1 decembrie 2006 cei care iau examenul la sala si sunt declarati respinsi la proba practica vor sustine la a II-a prezentare doar proba practica (traseul).Va rog sa-mi spuneti cum se desfasoara prezentarea la o noua examinare pentru obtinerea permisului de conducere.

 

Va multumesc anticipat.

 

O zi buna,

 

____________________________________________

 

Revin cu rugamintea de a-mi raspunde la e-mail-ul trimis in data de 7 decembrie 2006.

Voi primi sau nu raspunsul cel asteptat?

 

 

Răspuns:

Problema pe care dvs. ati expuso nu este de competenta politiei rutiere, va rugam adresati-va Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, adresa de e-mail drpciv@mai.gov.ro.

 

Cu stima,

 

 

 

Întrebare:

Numai prezenta unor agenti de circulatie in intersectii (ex Razoare, academia Militara, etc) poate duce la educarea (prin sanctiuni si pedepse clare) soferilor ce patrund in intersectii pe liniile de tramvai sau depasind coloanele oprite la semafor. Este o totala lipsa de respect fata de cei care incercam sa respectam, regulile de circulatie in asa fel mentinand un trafic civilizat. Este chiar asa de greu? Sau imposibil? La momentul desfasurarii evenimentului "Francofonia" prezenta politistilor a fost mai mult decat benefica ceea ce a dus la realizarea unei circulatii de exceptie  in acele zile. Oare nu este posibil acelasi lucru prin interventia organelor  de ordine, in fiecare zi? nu dupa ora 8.00 incepand cu ora 6 dimineata.

La cererea Dvs. va pot pune la dispozitie puncte clare in care se intampla cele descrise mai sus. Inscrisul "siguranta si incredere" are doar rolul de titlu ptr. masinile noi achizitionate?

Va multumesc

 

Un cetatean al urbei numita Bucuresti

 

Răspuns:

Stimate domn,

Sesizarea dvs. a fost trimisa spre competenta solutionare Brigazii de Politie Rutiera a capitalei. Va rugam ca problemele pe linie de circulatie care sunt pe raza municipiului Bucuresti sa le transmiteti la adresa de e-mail  bpr@b.politiaromana.ro.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:

Chestia cu amenda pt nepurtarea centurii de siguranță este o prostie! Orice om normal care este conștient de importanța vieții lui o să poarte centura. Dacă omul este sigur pe el și îl incomodeaza centura ce treabă aveti dvs. cu decizia lui? Amenzile pt. depășire de viteză sunt bine venite pt că șoferul care depășește viteza pune în pericol și alte vieti. Sau să obligați motocicliștii să poarte cască!

 

Răspuns:

Stimate domn,

Dacă o să fiți mai atent, veți observa că majoritatea celor de la volanul autovehiculelor nu poartă centura de siguranță, portul acesteia fiind obligatoriu prin lege. Centura de siguranță salvează multe vieți, de fapt acesta este și scopul, reducerea numărului de accidente cu urmări grave și deosibit de grave, noi nu urmărim sancționarea a cât mai multor conducători auto. După cum probabil știți sau ați auzit, în toate țările civilizate în primul rând când ai urcat la volanul autovehiculului ți-ai cuplat centura de siguranță. Aceeași situație și în cazul motocicliștilor care nu poartă casca de protectie.

Cu stimă.

 

 

Întrebare:

Am facut urmatoarea sezizare acum 5 zile si nu am primit raspuns:

Subsemnatul STOMFF TUDOR, cu domiciliul în RO-060802 Bucuresti , str. Baia de Aries nr. 7, bloc 12, ap. 68, sectorul 6, va sezizez urmatoarele:

La data de 16.11.2006 am ost implicat într-un accident de circulatie fara urmari grave si raniri de persoane.  Accidentul a fost declarat la Serviciul accidente sctor 1, din Calea Grivitei - Omniasig. În accident au fost implicate auto B10TTT, B07HMR, B112548 si B-44 DUR.  Conducatorii auto B10TTT, B07HMR si B112548 s-au prezentat la politie pentru declaratii si au fost testati daca au consumat alcool. Conducatoul auto B-44 DUR, pe care l-am oprit dupa accident si i-am cerut sa ma însoteasca la politie, nu s-a prezentat la politie si nu a fost testat daca a consumat sau nu alcool.  Consider acest fapt de o gravitate deosebita, pentru ca înseamna ca dumneavoastra acceptati faptul ca exista persoane care sunt deasupra legii. Solicit sa îmi comunicati cum îl cheama pe conducatorul auto care a condus auto B-44 DUR pe bd. Dacia în ziua de 16.11.2006 în jurul orei 20.00
si ce masuri de sanctionare a-ti luat împotriva lui pentru ca nu a declarat accidentul în conformitate cu prevederile legale.

Cu respect va reamintesc ca dupa ce a-ti primit cererea mea, sunteti obligati de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa îmi raspundeti:

- în 5 zile, daca refuzati sa îmi comunicati informatia;

- în 10 zile, comunicându-mi informatia sau înstiintarea ca informatia este complexa si sunt necesare 30 de zile pentru un raspuns;

- în 30 de zile, comunicându-mi informatia complexa solicitata.

În cazul în care refuzati sa îmi comunicati informatiile solicitate îmi rezerv dreptul de a le solicita prin intermediul justitiei.

 

Cu respect,

drd. ing. Tudor Stomff

 

Răspuns:

Domnule Tudor, sesizarea dumneavoastra a fost trimisa spre competenta solutionare Brigazii de Politie Rutiera a capitalei. Venim cu rugamintea ca pe viitor, problemele de circulatie care doriti sa le aduceti la cunostinta si au loc pe raza capitalei sa le transmiteti la urmatoarea adresa de e-mail: bpr@b.politiaromana.ro.

Va multumim pentru intelegere.

 

Cu stima,

 

 

Întrebare:

Am o masina cumparata din Spania la adata de 16 aug. 2006 si am intrat cu ea in Romania pe data de 6 sept. 2006 cu toate actele in regula si cu numere de Spania. Odata cu intrarea in UE mai trebuie inmatriculata masina?Astept un raspuns. Multumesc.

 

Răspuns:

Politia rutiera nu mai are in atributie cele solicitate de catre dvs., in acest sens va rugam adresati-va Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, adresa e-mail drpciv@mai.gov.ro.

Cu stima,

 

 

Întrebare:

Stimate domni

 

Am o nelamurire pe care nici primaria nici politia mun. Reghin (Mures) nu a reusit sa o rezolve.

As dori sa cumpar un moped sub 50 cm3 fara pedale cu pornire la buton (ex.Aprilia sr 50; Piaggio Energy; Gilera Runner) si nu stiu cum sa procedez ca sa fiu in legalitate.

 

Intrebarile mele sunt:

 1) Ce acte trebuie sa imi ofere vanzatorul?

 2) Pot sa-l inregistrez la primarie? ce acte am nevoie?

 3) Trebuie sa fac omologare? Pretul daca da.

 4) Trebuie permis sau ajunge sa fac Cursul De Legislatie Rutiera?

 5) Vama? Trebuie sau nu? Pretul.

 

Daca mai cunoasteti si alte aspecte va rog sa mi-le transmiteti, pt.mine este foarte important sa fiu in legalitate pt.ca as dori sa circul pe drum  public nu pe furis sau ilegal.

 

Va multumesc

 

Răspuns:

Nelamuririle pe care dvs. le aveti, va rugam sa le aduceti la cunostinta Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, adresa e-mail drpciv@mai.gov.ro.

 

 

Întrebare:

Eu lucrez langa bariera din Domnesti si in fiecare dimineata viata mea  este un calvar deoarece foarte multi soferi care vin dinspre Prelungirea Ghencea nu vor sa stea la coada cum stam alte 100 masini. Se depaseste coloana mereu si se creeaza astfel un adevarat haos si pentru un drum de 10 min stau 45-135 min, nu glumesc. Va rog frumos trimiteti un echipaj de politie pe ultimile sute de metrii ale Prelungirii Ghencea si nu o sa va vina sa credeti cati soferi depasesc coloana....

 

Răspuns:

Deoarece zona la care va referiti apartine municipiului Bucuresti, petitia dvs.a fost trimisa spre competenta solutionare Brigazii de Politie Rutiera a capitalei, adresa de e-mail  bpr@b.politiaromana.ro.

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

Particip la trafic in fiecare zi, in Bucuresti. As dori(daca se poate) mai multi agenti de circulatie in intersectiile aglomerate care sa fuidizeze traficul si sa PENALIZEZE soferii care nu respecta regulile de circulatie(intrarea in intersectii pe liniile de tramvai, forteaza rosul la semafor, parcheaza cu avariile pornite blocand o banda etc.). Din cauza lor se formeaza, de cele mai multe ori, aceste blocaje. Am vazut, si nu de putine ori, cum acesti soferi nu sunt nici macar mustrati de catre agentul din intersectie.Va dati seama ca data viitoare va proceda la fel.

 

Răspuns:

Domnule Alexandru sesizarea dvs. a fost transmisa spre competenta solutionare Brigazii de Politie Rutiera a capitalei. Va rugam, pe viitor problemele pe care le intampinati pe linie de circulatie si au loc pe raza municipiului Bucuresti, adresatile la urmatoarea adresa de e-mail:  bpr@b.politiaromana.ro.

 

Va multumim pentru intelegere.

 

 

Întrebare:
Care este semnificatia culorii galbene a semaforului?

In cod nu este clar.

 

 Multumesc

 

Răspuns:

Culoarea galbena a semaforului electric interzice patrunderea in intersectie, cu exceptia situtiei in care, la aparitia semnalului, va aflati atat de aproape de aceasta, incat nu mai puteti opri autovehiculul in conditii de siguranta.

In Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, la art. 84 este stipulata foarte clar, situatia semnalului de culoare galbena a semaforului electic.

 

 

 

Întrebare:
Buna ziua.

Am o intrebare la dumneavoastra.

Am permis de conducere din 1996. In septembrie 2006 mi-a expirat. Am auzit ca de la 1 Ianuarie 2007 - se vor schimba atat permisele de conducere cat si certificatele de inmatriculare pentru autovehicule.

In cazul in care este adevarat - vreau sa stiu daca merita sa dau acum bani sa-mi schimb permisul ca apoi in ianuarie sa mai dau bani sa il schimb din nou.

Merita sa astept pana in ianuarie 2007?

Ce se intampla in cazul in care - din nevoie - voi fi nevoit sa conduc si sa ma opreasca politia? Este ceva foarte grav? M-am gandit ca ar fi mai bine sa stiu decat sa fac vreo prostie. Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede de la dumneavoastra!

 

Cu respect,

 

Răspuns:

Cu privire la intrebarea adresata de dvs., va aducem la cunostinta ca politia rutiera nu mai are in competenta cele solicitate, in acest sens va rugam adresati-va Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor la urmatoarea adresa de e-mail drpciv@mai.gov.ro.

 

Va multumim pentru intelegere.

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

 

Va rog a imi raspunde cat mai exact, daca se poate (Art. x, Legea y), referitor la urmatoarele intrebari:

1. Care este termenul de intocmire a procesului verbal pentru o contraventie surprinsa cu camera de filmat a politiei?

2. Care este termenul in care trebuie comunicat acest proces verbal catre contravenient?

 

Va multumesc anticipat.

 

P.S. Mentionez ca deja am cautat aceste raspunsuri in "Codul Rutier 2006" insa fara succes.

 

Cu respect,

 

Răspuns:

Conform Ordonantei 2/2001, termenul de intocmire a procesului-verbal pentru o contraventie surprinsa cu echipamente video omologate de supraveghere a traficului rutier si masurarea vitezei de deplasare a atovehiculelor, este de 6 luni de zile, iar termenul de comunicare a acestuia este de o luna de zile de la data intocmirii.

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

As dori sa stiu unde merg pentru a putea obtine autorizare de reparatie in cazul in care a fost avariata masina in timpul evitarii producerii unui accident in zona Piata Victoriei.

 

Multumesc,

 

Răspuns:

Pentru obtinerea autorizatiei de reparatie, in urma accidentului usor soldat cu avarii, produs in zona Piata Victoriei, va informam ca dumneavoastra trebuie sa va deplasati la Biroul de Tamponari de pe Calea Grivitei,nr.35, sectorul 1.

 

 

Întrebare:
Buna ziua,

Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi furniza urmatoarea informatie referitoare la o amenda de circulatie:

Am fost detectat de radar pe data de 15.10.2006, pe drumul national Bucuresti-Alexandria,in zona localitatii Ghimpati. Mi s-a completat PV de contraventie pe care l-am platit la o unitate CEC din Bucuresti (unde am domiciliul). Va rog sa-mi spuneti adresa catre care trebuie sa trimit (prin posta) chitanta si copia PV-ului.

 

Va multumesc

 

Răspuns:

Domnule Dan, chitanta impreuna cu procesul-verbal, trebuie trimise la inspectoratul judetean pe raza caruia ati fost sanctionat, in speta Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu-Serviciul Politiei Rutiere.

 

Întrebare:
Va rog sa fiti amabili sa mă lamuriti cu privire la necesitatea permisului de conducere atunci cand utilizam un moped. Multi vanzatori de la magazinele ce au spre comercializare astfel de vehicule, sustin ca motoretele de pana la 50 cmc si cu viteze de 45 km/h, sunt asimilate cu mopede si nu necesita permis, doar inmatriculare. In regulamentul de circulatie este scris ca doar ciclomotoarele care pastreaza caracteristicele bicicletei si au pina in 50 cmc, pot fi conduse fara permis. Ce solicit de la dumneavoastra, exista vreo derogare de la regulamentul de circulatie , derogare acordata de vreuna din institutiile abilitate, prin care pot fi conduse fara permis si mopedele.

 

Cu respect

 

Răspuns:

Pentru mopedul pe care dumneavoastra l-ati descris, avand caracteristicile specificate in e-mail, (sa nu depaseasca 50 cmc si sa nu dezvolte o viteza mai mare de 45 km/h ) nu trebuie sa posedati permis de conducere si nici nu trebuie inmatriculat. Insa odata cu aparitia noii legislatii rutiere ( 1 decembrie 2006 ) acestea trebuie inregistrate la consiliul local, iar conducatorul sa aiba asupra sa un certificat de absolvire a unui curs de legislatie rutiera, efectuat la o scoala de soferii autorizata.

 

 

Întrebare:
...facetzi ceva in privinta denivelarilor de pe podul timisorii sau cele din cartierul aradul nou, care pur si simplu ne distrug masinile!!!!

 ...ma adresez in numele a mai multor prieteni, in numele familiei si a tuturor cunosiintelor care au aceleasi nemultumiri!!! ...

multumiri anticipate!!!

 

Răspuns:

Cu privire la cele sesizate de dumneavoastra, va rugam adresati-va organelor competente din cadrul Primariei municipiului Timisoara care este si administratorul drumului public.

 

 

 

Întrebare:
Stimata Doamna, Domnule:

Am un carnet de conducere "full G (echivalent categoriei B in Romania)" eliberat in anul 2000 in Canada, Ontario si care va expira in 2009. Este posibil ca acest carnet de conducere sa fie considerat pentru obitinerea prin transfer (echivalent) a unui carnet de conducere in Romania? Daca nu, va rog sa-mi indicati actele necesare si pasii care trebuiesc urmati pentru obtinerea unui carnet de conducere categoria B, in Romania, Timisoara.

Cu mult respect

 

Răspuns:

Va aducem la cunostinta faptul ca politia rutiera nu mai are in atributii cele solicitate de dumneavoastra, in acest context va rugam adresati-va Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, adresa de e-mail < drpciv@mai.gov.ro >.

 

 

Întrebare:
Va solicit prin acest email, sa aveti bunavointa de a ma informa cu privire la politia comunitara. Ma intereseaza urmatoarele probleme:

1. in baza carei legi a fost infiintata si functioneaza aceasta politie si daca sunt prevazute atributiile sale ;

2. masinile politiei comunitare au regim prioritar, in legea 49/2006 nu am vazut trecut (e posibil sa nu fi studiat temeinic ) sintagma "politie comunitara".  Masinile mentionate sunt prevazute cu girofaruri de culoare rosie si de culoare albastra. Dupa regulament in momentul in care sunt aprinse girofarurile rosii esti obligat sa opresti pe dreapta. Intrebarea mea este :

Au aceasta atributie, anume, sa te opreasca in trafic sau esti obligat sa opresti la semnele unei masini ale politiei comunitare ( in conditiile in care observi ca pe masina scrie " POLITIA COMUNITARA "? Va rog sa nu intelegeti gresit intrebarile, nu doresc sa fiu indisciplinat in trafic dar nici nu doresc sa fiu pus in situatii in care sa nu am cunostinte de drepturile si obligatiile mele.

Va multumesc !

 

Răspuns:

La cele solicitate de dumneavoastră, privind infiintarea, functionarea si atributiile politiei comunitare, va aducem la cunostinta ca le puteti gasi in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 27.09.2004, numarul 878, partea I si in Hotararea Guvernului numarul 2295 din 03.01.2005.

 

 

Întrebare:
Vă scriu că am o dilemă cu radierea unui autoturism și nu știu cum să procedez. Mașina e înca înscrisă în circulație, dar am dezmembrat-o personal în sensul că i-am vândut motorul cu acte notariale și alte piese de pe ea, rămânând doar caroseria goala și aș vrea să o radiez de la Poliție și de la Adm. Financiara pentru a nu mai plăti impozit. Cum procedez cu caroseria? O pot duce la orice centru de fier vechi în baza unei dovezi de depunere sau numai la anumite centre Remat? Trebuie sa o duc întreagă sau o pot tăia în 2 (fiind destul de lungă)? Trebuie să recuperez seria șasiu? Ce acte îmi trebuie să o pot radia în acest fel? Sper într-un răspuns urgent si obiectiv. Va mulțumesc si mult succes in continuare. O zi buna.

 

Răspuns:

Pentru a intra în posesia unor informații cu privire la radierea autovehiculului, vă rugăm adresați-vă Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, adresa  e-mail: drpciv@mai.gov.ro.

 

Întrebare:
Ce acte sunt necesare pentru preschimbarea permisului auto după expirarea acestuia (10 ani)_

Acest lucru se poate face numai la poliția județeană (în cazul meu la Galați) sau pot face acest lucru la poliția din localitatea Tecuci?

Eventual o adresă de internet unde găsesc mai multe informații?

 

Răspuns:

Cu privire la documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere, vă rugăm adresați-va Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor la următoarea adresă de e-mail: drpciv@mai.gov.ro.

 

Întrebare:
Pe strada Tipografilor nr. 3 sector 1 se află un auto marca Daewoo Cielo avariat și părăsit.

 

Răspuns:

 

Întrebare:
Buna ziua,

Am cumpărat un autoturism în sistem leasing.  După terminarea leasingului doresc înmatricularea pe p.f.  Firma de leasing a radiat autoturismul dar a pierdut cartonașul/dovada  verificării tehnice ( valabilă până în 28 iulie 2007 ). Serviciul de înmatriculare a poliției din Cluj, mi-a spus ca fără  această dovadă sunt nevoit să fac din nou verificare tehnică.

Am intrat pe site-ul RAR și la rubrica verificări tehnice am găsit, conform  CIV,  ca autoturismul meu are verificarea tehnică - valabilă până în data de 28 iulie 2007. Poliția în schimb îmi cere dovada scrisă ... Ce soluție ar fi pentru a dovedi acest lucru - de altfel perfect legal.

 

Cu multumiri, Adrian Pop

 

Răspuns:
Vă aducem la cunoștință faptul că la cele sesizate de dumneavoastră,  trebuie sa vă adresați Direcției Regim Permise de Conducere și  Înmatriculare a vehiculelor, adresa e-mail < drpciv@mai.gov.ro >

 

Va mulțumim pentru înțelegere.

 

Întrebare:
Buna ziua, pe strada Lunca Bradului, sector 3, în vecinătatea școlii generale 195, între orele 7:30 si 8:15 se formează un ambuteiaj auto generat de autovehiculele părinților ce își aduc copiii la școală și de mașinile parcate pe marginea străzii lângă semnele ce interzic oprirea. Problema este ca în urma acestui ambuteiaj aproape toți șoferii claxonează anarhic fără a se rezolva nimic deranjând toate blocurile vecine. Vă rog frumos să luați măsuri pentru fluidizarea traficului și eventual să montați și un semn de interzicere a semnalelor de avertizare sonore.

Va mulțumesc

 

Răspuns:
La cele sesizate de dumneavoastră, vă rugăm adresați-vă Brigăzii de Poliție Rutieră a capitalei, adresa de e-mail bpr@b.politiaromana.ro.

 

 

Întrebare:
Doresc să vă informez că în București pe Bulevardul Luptătorilor, la intersecția cu Strada Natației există un indicator Drum cu prioritate către dreapta care este mascat de frunzele și crengile unui copac. Astfel cine nu este din zonă și nu cunoaște prioritatea în intersecția respectivă poate provoca foarte lesne un accident luând-o înainte în continuare pe B-dul Luptătorilor nereducând viteza, crezând că se află pe un drum cu prioritate. Vă rog respectuos să comunicați celor care se ocupă fie de reamplasarea marcajelor, fie de toaletarea arborilor despre această situație pentru remedierea ei. Vă mulțumesc!

 

Răspuns:
La cele sesizate de dumneavoastră, vă rugăm adresați-vă Brigăzii de Poliție Rutieră a capitalei, adresa de e-mail bpr@b.politiaromana.ro.

 

Întrebare:
Vă rog să aveți amabilitatea de a-mi transmite ce măsuri se pot lua împotriva unei persoane care-și parchează un TIR de 5 tone pe o stradă de 5 metri lățime și îngreunează trecerea altor autovehicule pe aceasta stradă.

Există vreo reglementare care să interzică parcarea tirurilor de asemenea volum pe astfel de străzi?

 

Răspuns:
Cu respect, vă aducem la cunoștință că cel în cauză poate fi sancționat contravențional, dar vă rugăm ca problemele ce apar și le întâmpinați pe raza municipiului București să le sesizați Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei, e-mail bpr@b.politiaromana.ro.

Mulțumim pentru întelegere.

 

Întrebare:
Doresc reducerea pedepsei de suspendare a permisului de conducere, am urmat cursurile de legislație rutieră preventivă.

 

Răspuns:
La scrisoarea dumneavoastră adresată unității noastre, vă comunicăm următoarele:

Potrivit prevederilor articolului 242 din Regulamentul pentru aplicarea O.U.G. nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, de reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice poate beneficia doar persoana care a absolvit un curs de siguranță rutieră organizat de o Școală de șoferi autorizată, potrivit legii, cu condiția să nu mai fi beneficiat de o asemenea măsura în ultimii 3 ani.

În ceea ce vă privește, după absolvirea cursului de siguranță rutieră puteți solicita reducerea perioadei de suspendare conducerii Brigăzii de
Poliție Rutieră a Municipiului București ori a inspectoratului de poliție al județului pe raza căruia vi s-a reținut permisul de conducere. La cererea scrisă veți anexa adeverința în original care face dovada absolvirii cursului de siguranță rutieră și copii ale chitanței de plată a amenzii contravenționale, a dovezii înlocuitoare a permisului de conducere și a procesului verbal de constatare a contravenției.

 

 

Întrebare:
Str Valea Cetății din mun. Brașov a devenit aproape impracticabilă. Gropile sunt mai mari de la o zi la alta iar numărul lor se mărește  îngrijorător. Aș dori să-mi spuneți cu ce anume puteți contribui la rezolvarea acestei situații care durează de foarte mult timp și pune în  pericol siguranța circulației pe această stradă.

 

Răspuns:
Vă puteți adresa Primăriei municipiului Brașov, autoritate competentă cu atribuții pentru menținerea stării de viabilitate a rețelei stradale din municipiul Brașov. Poliția rutieră întreprinde permanent demersuri pe lângă administratorii drumurilor pentru rezolvarea deficiențelor produse traficului rutier, de calitatea uneori neconformă a drumurilor publice. În situația producerii unor evenimente rutiere datorate neîntreținerii corespunzătoare a drumurilor, poliția rutieră va interveni cu sancțiuni contravenționale sau penale împotriva administratorului drumului, conform atr.5, alin.3, din Ordonanța de urgență a Guvernului României nr.195/2002.

 

 

Întrebare:
Având în vedere numărul mare de accidente în care sunt implicate autovehicule de mare tonaj (TIR), autovehicule conduse de conducători  auto care încalcă flagrant cele mai elementare reguli de circulație, propun următorul lucru: deoarece sunt dispuși să plătească amenzile  indiferent de cuantumul lor pentru că acestea sunt plătite oricum de firmele de transport și pentru că oricum încercăm să ne aliniem la tot  felul de norme europene, să ne aliniem și la acea normă care există în Europa și care interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor mai mari de 7 t începând de vinerea de la ora 15.00 pana lunea la ora 8.00. În acest fel poate, măcar în week-end, am putea circula fără să fim spulberați de TIR-uri.

 

Răspuns:
Urmare solicitării dumneavoastră, în care propuneți introducerea unor restricții de circulație pentru autovehiculele de tonaj începând de vineri, ora 15:00, până luni, ora 08:00, vă comunicăm următoarele:

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1.777/21.10.2004 au fost create restricții de circulație pe unele sectoare de drumuri naționale europene pentru vehiculele rutiere cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate transportului de persoane. Restricția este valabilă în zilele de sâmbătă și duminică, pentru anumite perioade ale anului, precum și pentru toate sărbătorile legale. Precizăm totodată că autoritatea competentă în domeniul transporturilor rutiere publice, de mărfuri și persoane, este Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

 

 

Întrebare:
În prea multe accidenta rutiere sunt implicate tiruri. Ar trebui să li se micșoreze limita de viteză și perioadele din zi în care au voie să circule pe autostrăzi sau pur și simplu să fie mai des controlați de poliție deoarece merg fără oprire ore în șir și chiar zile pentru că așa li se cere de către angajatori, nu fac pauzele de odihnă obligatorii și nu mai dau randament în trafic!

 

Răspuns:
Urmare solicitării dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1.777/21.10.2004 au fost create restricții de circulație pe unele sectoare de drumuri naționale europene pentru vehiculele rutiere cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate transportului de persoane. Restricția este valabilă în zilele de sâmbătă și duminică, pentru anumite perioade ale anului, precum și pentru toate sărbătorile legale.

Precizăm totodată că autoritatea competentă în domeniul transporturilor rutiere publice, de mărfuri și persoane, este Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

În conformitate cu Ordonanța de urgență nr.17/2002, privind stabilirea perioadei de conducere și a perioadelor de odihnă ale conducătorilor de autovehicule care efectuează transporturi rutiere, aprobată cu modificări și completări prin legea 466/2003, vă informăm că autoritatea competentă în controlul acestora, este Autoritatea Rutieră Română din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului.

Cu privire la viteza de deplasare a acestora, poliția rutieră acționează pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză.

 

 

Întrebare:

Buna ziua, mă numesc Gheorghe Emil, sunt din Târgoviște și am și eu o problemă:

În decembrie anul trecut am avut un accident fără urmări grave în localitatea Bușteni. Neavând inspecția tehnică făcută mi-a fost reținut talonul mașinii. Problema este că mașina nu este pe numele meu deoarece am cumpărat-o de la o persoana din Buzău care a plecat în străinătate și am așteptat să se întoarcă să ridice talonul. Acum s-a întors proprietarul mașinii (în acte) dar nu mai găsesc procesul verbal. Ce ar trebui să fac ca să recuperez talonul?

Vă mulțumesc

 

Răspuns:
Cu privire la cele solicitate de dvs., vă aducem la cunoștință că, pentru a putea intra în posesia certificatului de înmatriculare al autovehiculului reținut pentru neefectuarea inspecției tehnice, proprietarul acestuia trebuie să se prezinte cu: dovada înlocuitoare de reținere a certificatului de înmatriculare, buletinul de identitate și inspecția tehnică a autovehiculului efectuată.

 

 

Întrebare:
Am dori să aflăm ce se va întâmpla cu autovehiculele de tonaj greu (raba) fabricate în România după aderarea la UE dacă nu au fost fabricate cu motoare EURO2, EURO3? Dacă vom avea posibilitatea de a le putea modifica echipându-le cu motoare EURO2, EURO3 și dacă cunoașteți vreo firmă autorizată cu asemenea posibilități de modificare. Deoarece sunt prea multe autovehicule fabricate în România și nu sunt echipate conform standardelor EUROPENE.

Ce se va întâmpla cu aceste autovehicule?

 

Răspuns:
Urmare solicitării dumneavoastră transmisă prin e-mail, prin care doriți precizări cu privire la posibilitatea modificării normelor de poluare EURO2, în cazul motoarelor care echipează autovehiculele de tonaj greu, vă comunicăm următoarele:

Autoritatea competentă în acest domeniu este Regia Autonoma - Registrul Auto Român, din cadrul Ministerului Transporturilor Construcțiilor și Turismului, instituție la care vă puteți adresa pentru obținerea informațiilor solicitate.

 

 

Copyright 2007-2009 @ Centrul de Comunicații și Informatică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române