Home Hartă site Coordonate de contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CÂINII PERICULOȘI ȘI AGRESIVI

Multiplele evenimente care au generat disconfort social sau chiar acte de suferință oamenilor sau câinilor și, uneori, chiar proprietarilor acestora, au determinat Guvernul României să intervină pentru stoparea lor prin stabilirea cadrului juridic adecvat, care impune atât restricții cât și încriminări, și, în mod evident, pedepse, în Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși și agresivi.

Pentru punerea în aplicare a acestui act normativ, au fost înființate 38 de asociații chinologice, s-au nominalizat polițiști care răspund la nivel județean de această problemă, s-au prelucrat prevederile legale, au fost instruiți factori abilitați de lege pentru a interveni în scopul asigurării legalității în acest domeniu de activitate și au fost completate evidențele cu deținătorii de câini periculoși sau agresivi.

În vederea stabilirii unui cadru comun și unitar de acțiune, s-a încheiat un protocol de colaborare între Inspectoratul General al Poliției Române și Asociația Chinologică Română, care are ca scop, pe lângă crearea unei baze de lucru privind modalitățile concrete de realizare a atribuțiilor fiecărei părți, și pe acela de asigurare a sănătății și integrității corporale a cetățenilor și intrarea în legalitate a deținătorilor sau proprietarilor de câini periculoși sau agresivi.

 

La nivel teritorial au fost informați medicii veterinari pentru a comunica toți câinii agresivi sau periculoși, stabilindu-se modalități comune de acțiune, în vederea ținerii sub control strict a regimului acestor animale.

 

 

LEGE Nr. 60 din 11 martie 2003 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi

 

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi

 

Recomandări pentru deținătorii sau proprietarii

de câini periculoși sau agresivi

 • Înainte de a vă lua un câine, trebuie să vă puneți niște întrebări. Asta pentru ca toți câinii au anumite nevoi care vor dura o viata. Un câine depinde de stăpânul lor uman, care trebuie sa-l îngrijească si să-l iubească. Această dependență este răsplătită de către câine cu un devotament necondiționat si o afecțiune enormă.

 • Un câine devine foarte repede un membru al familiei si trebuie sa fie in stare sa se conformeze cu stilul de viață al familiei respective. Dacă este o rasă nepotrivită, adusă în casă din greșeală, și nu reușește să fie la înălțimea așteptărilor tale, atunci în loc de a deveni un membru iubit al familiei, va deveni o povară si o persoană non-grata. Dacă ai grijă și alegi atent câinele dintre diferitele rase existente, atunci rezultatul va fi un tovarăș patruped care iți va aduce multă fericire.

 • Persoanele cu un temperament coleric nu trebuie să-și achiziționeze câini periculoși sau agresivi, întrucât pornirile agresive ale omului, pe care educațional el le stăpânește, le poate transmite telepatic câinelui, iar acesta fără nici o comandă poate ataca un om sau animal.

 • Când veți alege un câine pentru o anumită utilitate, trebuie să fiți bine informat asupra aptitudinilor câinelui pe care îl doriți și este util să îl achiziționați după ce consultați Asociația Chinologică în vederea recomandării unui exemplar care să fie conform dorințelor și să se încadreze în standardul rasei.

 • Întrucât trăiți în societate, trebuie să aveți în vedere în ce măsură câinele va fi acceptat de ceilalți membrii ai familiei, de vecinii de apartament sau de curte, în condițiile în care aceștia sunt de acord, este bine să faceți acest pas.

 • Odată achiziționat câinele dorit, trebuie să acordați o atenție deosebită acțiunilor profilactice ce se execută în vederea prevenirii unor boli infecțioase, pentru a proteja atât sănătatea câinelui cât și a dumneavoastră.

 • Indiferent de modul de întreținere, locul de odihnă destinat câinelui, trebuie să fie ales de așa manieră, încât să evite, pe cât posibil contactul direct cu gardul dinspre stradă sau cu poarta, deoarece îl menține într-o stare permanentă de nervozitate, existând riscul să muște pe oricine intră în raza lui de acțiune.

 • Proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligația să înregistreze câinii la Asociația Chinologică zonală și să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „CÂINE PERICULOS" pe o plăcuță având dimensiunile de 15-25 cm.

 • Pentru obținerea unui câine viguros, rezistent, echilibrat clin punct de vedere nervos, este necesar ca dezvoltarea lui fizică să fie condusă prin antrenamente judicioase, progresive, în funcție de vârstă și de rasă.

 • Este interzisă antrenarea câinilor în vederea dezvoltării agresivității cu scopul de a participa la lupte sau alte activități ce ar pune în pericol viața și integritatea corporală a unor persoane sau animale.

 • Dresajul și antrenamentul câinilor se poate realiza numai în centre special amenajate, stabilite prin hotărâri de către consiliile comunale, orășenești, municipale sau ale sectoarelor municipiului București.

 • Indiferent de rasă, toți câinii au nevoie de aer proaspăt și tic mâncare, zilnic. Exercițiul fizic constituie o activitate benefică atât pentru câine, cât și pentru stăpân, și nu poate fi subestimat sau neglijat.

 • Plimbarea câinilor periculoși sau agresivi este permisă numai dacă aceștia poartă botniță, sunt ținuți în lesă sau ham, și se poate realiza numai în locuri special amenajate.

 • Cei care scot aceste animale la plimbare trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei.

 • Deținătorilor sau proprietarilor de câini periculoși sau agresivi le recomandăm să își înregistreze animalele la Asociația Chinologică zonală, să îi sterilizeze și să depună la sediul Poliției în a cărei rază se află imobilul unde este ținut câinele documentația menționată în OUG 55/2002.

 • Fiecare câine va avea un carnet de sănătate unde vor fi înscrise vaccinările efectuate, iar în cazul câinilor periculoși prevăzuți la art. 1 lit. a) din OUG 55/2002, sterilizarea acestora va fi confirmată în acest document de către medicul veterinar care a efectuat intervenția.

 • În timpul jocului sau antrenamentului, evitați conflictele cu câinele pentru a nu da ocazia să încerce să își impună propria voință.

 

Nu cereți niciodată de la câine mai mult decât îi oferiți!

 

Condiții pentru importul câinilor de rasă

 

Câinele importat trebuie să fie vaccinat antirabic cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intrarea în România, respectiv să posede certificatului internațional de vaccinare.

Importatorul trebuie să fie în posesia unui document care să ateste proveniența câinelui (declarație de proveniență, contract de vânzare, act de cesiune sau donație).

Câinele importat trebuie să fie înregistrat într-un registru genealogic recunoscut de FCI, respectiv să posede certificat de origine de export (pedigree) sau o adeverință provizorie care să ateste acest fapt.

Câinele trebuie să fie identificat prin tatuaj sau microcip.

Persoanele care importă periodic câini de rasă trebuie să posede o împuternicire în acest sens din partea Asociației Chinologice Române - membră a Federației Chinologice Internaționale.

 

 

CÂINI AGRESIVI

PIT BULL

BANDOG

BOERBULL

 

CÂINI PERICULOȘI

TOSA

ROTTWEILLER

DOG ARGENTINIAN

MASTIFF

MASTINO NAPOLITANO

FILA BRAZILEIRO

CANE CORSO

CIOBĂNESC CAUCAZIAN

AMERICAN STAFFORD

 

Site realizat de Centrul de Comunicatii si Informatica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane